Nastavljeno suđenje
0

Svjedok: Batko me pretukao i uzeo novac

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedok Tužilaštva je kazao kako ga je optuženi u maju 1992. godine odveo iz njegovog stana na Grbavici i pretukao, a zatim mu je uzeo novac, javlja Birn Justice Report.

Pred Sudom BiH, zaštićeni svjedok S1 rekao je kako su ga polovinom maja 1992. godine iz njegovog stana na Grbavici u štab Vojske Republike Srpske (VRS) odveli optuženi Batko i vojnik Zoran Vitković.

“Mene je ispitivao Vitković, a Batko me je tukao. Kada bih odgovarao odrično, dobijao bih udarce u leđa, noge i ruke, a mislim da me je dva puta udario i u glavu. Ja sam bio u bunilu, nisam znao šta me je snašlo”, rekao je svjedok, pojasnivši da tada nije poznavao Batka, ali da je dan ili dva nakon ovog događaja saznao ko je.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Zaštićeni svjedok S14 je rekao kako je nakon ispitivanja odveden u jednu drugu prostoriju, kada ga je Vitković “stegao sajlom oko vrata”, nakon čega mu je Batko ponudio da kupim svoj život.

“Batko mi je rekao: ‘Kupi život’ i izašao iz te prostorije. Tada sam pomislio: ‘Pa zar se život kupuje’. Nakon toga sam pitao Batka kako da kupim život, a on mi je samo rekao: ‘Hiljadu’. Zatim su me Vitković i Batko odveli u stan”, ispričao je svjedok.

Kada su došli u stan, kako je svjedok kazao, Batko je tražio da mu da još hiljadu njemačkih maraka, nakon čega je svjedok S14 otišao po novac.

“Kada sam uzeo pare, Batko me je udario po glavi. Kada sam se osvijestio, vidio sam da mi drži pištolj na licu. Tada mi je rekao će zaklati mene i suprugu ako ikome budemo govorili o ovome što nam se desilo. Tada je uzeo više od 5.000 njemačkih maraka”, rekao je S14, dodavši da je iz njegovog stana odneseno i zlato.

Svjedok je kazao da je nakon toga Batka viđao na Grbavici, ali da ga je izbjegavao, te da je kasnije saznao od drugih ljudi da je Batko odvodio ljude na jedan potok, gdje ih je ubijao.

“Neka je došao i ovaj dan. Poslije tih batina rekao sam da ću mu vratiti na drugi način ako ikako budem mogao jer u vrijeme dok sam boravio na Grbavici, nisam bio čovjek, bio sam životinja”, rekao je svjedok, koji je Grbavicu napustio u septembru 1992. godine.

Na kraju ročišta Sudsko vijeće je zamolilo medije da ne objavljuju identitet svjedokâ koji treba da svjedoče u nastavku ovog predmeta, kako svjedoci ne bi odustajali od davanja iskaza pred Sudom BiH.

Svjedok koji je trebao svjedočiti u korist Tužilaštva BiH na nekom od narednih ročišta, nakon što mu je ime objavljeno u jednom mediju, kazao je da ne želi da svjedoči jer ga je strah za njega i porodicu.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 8. septembar ove godine.