Sud BiH
0

Svjedoci Tužilaštva tvrde da je Savić odveo njihove članove porodice

FENA
Hafiza Gušo i Alija Mešanović, svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Višegradu, ispričali su kako su Momir Savić i još neki vojnici u maju 1992. godine odveli desetoricu muškaraca iz zaseoka Željača, javlio je danas BIRN - Justice Report.

Njihova tijela ekshumirana su nakon rata i ukopana početkom ove godine. Prema navodima optužnice, Momir Savić je 23. maja 1992. godine okupljenim civilima u Drinskom, općina Višegrad, naredio da napuste selo, prijeteći im smrću.

Istog dana, navodi se u optužnici, Savić i još nekoliko “srpskih vojnika” su iz kuća izveli nekoliko Bošnjaka, te ih u šumi zvanoj Pušin do ubili.

“Oni su ih sabrali sve na livadu i jednog po jednog vodili u podrum jedne kuće i ispitivali. Kasnije su ih poredali i poveli prema šumi. Bilo je oko deset muškaraca. Među njima su bili moj muž Asim Gušo, njegov brat Hajrudin, i moj brat Hajrudin Topalić, koji je tada imao 16 godina. Nikoga od njih više nikad nisam vidjela”, ispričala je svjedokinja Hafiza Gušo, te dodala da je istog dana sa svekrvom pobjegla u Višegrad, nakon što joj je jedan od vojnika rekao da “imaju pet minuta da se isele”.

U maju 1992. godine odveden je i Ramiz Mešanović, brat svjedoka Alije, koji je tada imao 21 godinu. Alija Mešanović je kazao da je “naknadno saznao” da su po njegovog brata “poslali nekog momka Topalića iz sela Željača”.

“Rekli su da nas je zvao Momir Savić, ali ja nisam bio tu tada. Kad sam nakon toga izašao na livadu, gledao sam u pravcu Željače i vidio kolonu civila i vojnika kako idu prema šumi. I ja sam pobjegao u šumu”, kazao je Mešanović.

Treći svjedok Tužilaštva bio je Omer Ćato iz sela Donja Strmica, općina Rudo.

On je Sudskom vijeću ispričao da mu je komšija Šaban Ćato rekao da je u maju 1992. godine ubijen Suad Kurtić, te da se sjeća da je “spominjao ime Momir Savić”.

Šaban Ćato svjedočio je u korist Tužilaštva u septembru ove godine, kada je rekao da je u selu Donja Strmica vidio kako optuženi ubija šesnaestogodišnjeg Suada Kurtića.

Ovo ubistvo spominje se i u jednoj od tačaka Savićeve optužnice.

Tužilaštvo je na ovom ročištu saslušalo i Velislava Stanišića, brata supruge optuženog, koji je govorio o životu Momira Savića prije i tokom rata, te o njegovom vojnom angažmanu.

“Mislim da je Momir bio vojno angažovan u svojoj mjesnoj zajednici Drinsko i da je bio komandir odjeljenja za taj dio”, rekao je Stanišić.

Prema navodima optužnice, Savić je jedno vrijeme bio pripadnik “neutvrđene paravojne formacije” pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a zatim komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 14. novembra.