Sud BiH
0

Svjedočenja o zločinima u Bosanskoj Krupi

FENA
Bivši istražitelj Haaškog tribunala i vještak Tužilaštva BiH Richard Butler drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi govorio o odgovornosti koju su po propisima Vojske RS-a (VRS) imali pripadnici i komandant brigade.

"Komandant je odgovoran za nerad podređenih. On ima odgovornost nad zarobljenicima, ali tu istu odgovornost do određenog stepena dijele i ostali pripadnici jedinice", rekao je Butler obrazlažući nadležnosti komandanta brigade.

Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača terete se za zločine počinjene tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi. Ostojić je od sredine jula do kraja decembra te godine, kako stoji u optužnici, bio komandant 11. krupske lake pješadijske brigade te ga Tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih nad Bošnjacima.

Butler je istakao da su civilne vlasti tokom 1992. godine predlagale imenovanje kadrova u jedinice na šta su komandanti brigada imali "malo uticaja". "Profesionalni oficiri su imali stručno znanje u odnosu na rezerviste, ali je većina jedinica VRS-a patila od nedostatka profesionalnog kadra", rekao je Butler.

Ovaj vještak je istakao da su podređeni pripadnici brigade o svim događajima bili dužni obavijestiti komandira brigade, te je dodao da je rat na području BiH počeo 1. aprila 1992. godine.

"Postoje činjenice i okolnosti na terenu koje se nisu unosile u izvještaje ali su općepoznate pa ih je tako komandir brigade mogao znati.

Na osnovu istraživanja zaključio sam da je rat u BiH počeo kada su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojnih formacija ušle u Bijeljinu i to je bilo 1. aprila 1992. godine", obrazložio je Butler.

Nekoliko do sada saslušanih svjedoka Tužilaštva posvjedočili su da je u augustu 1992. godine Joja Plavanjac ubio 11 muškaraca u školi "Petar Kočić" u Krupi, te da su za taj zločin morali znati svi pripadnici vojske. Odbrana pokušava da dokaže da zbog nedostatka profesionalnog kadra u 11. krupskoj brigadi o događajima na terenu nije bio informisan Ostojić.

U optužnici stoji da je Plavanjac ubio 11 muškaraca koji su pripadali takozvanoj grupi "Joks" u prvoj polovini augusta 1992. godine. Saslušanje Butlera počelo je u utorak, 9. decembra, javio je danas BIRN Justice Report.