BiH
0

Švicarska osigurala 2,4 miliona eura za podršku pravosuđu i vladavini prava u BiH

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Švicarska je osigurala 2,4 miliona eura za podršku pravosuđu i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini za period 2010.-2013. godina.

Iznos od 400.000 eura Švicarska je osigurala kao dodatnu podršku Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u njihovim naporima u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Ta sredstva će u ovoj godini omogućiti finansiranje međunarodnog sudije u Odjelu za ratne zločine Suda BiH i angažiranje međunarodnog istražitelja koji će se pridružiti Timu za Srebrenicu Tužilaštva BiH. Oba međunarodna eksperta pružit će stručnu podršku i dati doprinos u izgradnji kapaciteta domaćeg pravosuđa.

Švicarska je putem svoje agencije za razvoj i suradnju u martu započela projekt jačanja tužilačkih kapaciteta u krivičnopravnom sistemu u BiH unapređenjem njihove operativne efikasnosti i uspostavljanjem boljih mehanizama suradnje između policije i tužilaštava. Riječ je o trogodišnjem projektu, koji realizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Ukupna vrijednost projekta je dva miliona eura.