Lagumdžija u posjeti Turskoj
3

FOTO / "Svi koji dozvoljavaju pokolj u Siriji, neka se sjete riječi Karadžića"

Anadolija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu održali su večeras, nakon sastanka u Ankari, zajedničku konferenciju za novinare, javio je izvještač agencije Anadolija.
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija

"Haški tribunal treba da obavi sve svoje zadaće u potpunosti kako se ono što se desilo u Bosni i Hercegovini nikada, nikome i nigdje ne bi ponovilo", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih psolova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Davutogluom, a u vezi sa izjavom haškog optuženika Radovana Karadžića "kako bi trebao biti nagrađen, a ne kažnjen".

Ministar Lagumdžija je naglasio kako bi se svi oni koji dozvoljavaju krvoproliće u Siriji trebali prisjetiti Karadžićevih riječi.

"Oni što danas sjede u Damasku sebe vide kao dobre anđele", rekao je Lagumdžija pojašnjavajući kako se "oni trebaju učeći na Karadžićevom primjeru vratiti u stvarnost".

Podsjećajući na dobre odnose BiH i Turske Lagumdžija je zahvalio ministru Davutogluu na podršku koju pruža njegovoj zemlji. Lagumdžija je rekao kako BiH ima tri prioriteta, a to su članstvo u NATO-u, Evropskoj uniji (EU) i regionalna saradnja.

Ministar Zlatko Lagumdžija je naglasio kako BiH uspješno napreduje na putu ka ostvarenju ovih ciljeva, te napomenuo kako uspjeh i napredak ne bi bio ostvariv bez podrške Turske.

"Danas sam ovdje da izrazim svoju zahvalnost Turskoj. Naša saradnja će biti nastavljena", rekao je Lagumdžija podsjećajući kako je Bosna i Hercegovina ostvarila značajne rekonstrukcija na poljima ekonomije i obrazovanja.



Karadžićeva izjava

"Moram priznati da me u vezi sa Karadžićem ništa ne iznenađuje", odgovorio je Lagmudžija na pitanje novinara u vezi sa posljednjim izjavama ratnog zločinca Radovana Karadžića.

On je podsjetio na slike ulaska Ratka Mladića u Srebrenicu, njegovog dijeljenja slatkiša djeci kojoj je kasnije ubijao roditelje, rekavši kako su Mladić i Karadžić istog mentaliteta.

Lagumdžija je podsjetio i na Karadžićeve riječi "kako je svaka granata koja je pala u Sarajevo i njega ranila", ukazujući na težinu zločina počinjenog u Sarajevu, te podsjetio na 20. godišnjicu opsade grada, u okviru koje je na sarajevske ulice postavljeno više od deset hiljada praznih stolica, rekavši kako je to najprostiji dokaz težine zločina. 

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija

On je izrazio nadu da će dočekati dan odluke suda u Karadžićevom slučaju, podsjećajući da je u vrijeme rata obavljao funkciju predsjednika vlade. Lagumdžija je rekao kako u "Crvenoj sarajevskoj liniji" nije bilo njegove prazne stolice, ali da je nakon ranjavanja bio podvrgnut više operativnih zahvata.



Šef turske diplomatije Davutoglu podržao je napore specijalnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige za Siriju Al-Ahtara Al-Ibrahimija, u cilju postizanja privremenog primirja u toku predstojećeg muslimanskog praznika Kurban bajrama.

"Nema tog napora koji nećemo podnijeti da bi se krvoproliće u Siriji zaustavilo bar na privremeno, pa bilo do samo jedan dan ili sat", rekao je Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je napomenuo da je na temu privremenog prekida vatre u Siriji razgovarao i sa predstavicima Irana, koji su u načelu podržali prijedlog kao i Arapska liga.

"Turska, Arapska liga i Iran podržavaju prijedlog primirja. Za provedbu plana najvažniji je prekid bombardovanja gradova iz zraka, te prekid aartiljerijdkih napada. Nadam se da će se sve strane usaglasiti oko prekida vatre", pojasnio je šef turske diplomatije.

Davutoglu je naglasio važnost provedbe legitimne volje naroda Sirije.



"Bez obzira na vremenski okvir, kao i u Bosni i Hercegovini, ljudi koji su trpjeli ratne užase moraju ispoljiti svoju legitimnu i uticati i na sudbinu države. Ovo je izuzetno značajan faktor i u Siriji, gdje moraju biti provedene promjene u skladu sa legitimnom voljom naroda", rekao je on.