BiH
0

Svetlana Cenić: Neka Fadil uvede fotosintezu kao način preživljavanja

Razgovarao: Ervin Mušinović
Svetlana Cenić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Svetlana Cenić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića o rastrošnosti građana izazvala je oštre reakcije domaće javnosti o kojima su pisali kako domaći tako i strani mediji. Ugledna ekonomsko-politička analitičarka Svetlana Cenić smatra da ako Evropska unija zaista želi uspjeh reformi u BiH da treba zabraniti Novaliću i ostalim političarima da komenatarišu bilo šta na tu temu.

Cenić dodaje i da bi pored Novalića EU iz istih razloga trebala zamoliti ili zabraniti i premijerki entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i "optimisti" Draganu Čoviću da daju izjave i komentarišu bilo šta vezano za reformski projekt u BiH.

Ističe i da ne bi bilo zgoreg da se i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark uzdrži, jer "pamtimo priču o titoizmu, etiketiranju protivnika reformi ako ne glasaju za povećanje akciza i slično".

"Fadil Veseli Novalić nas je uputio da građani troše na svašta, mimo brašna i ulja. Odnosno, pokazale analize iz Binga i Konzuma. Evo, neću da garantujem za Bingo i Seju vlasnika, ali za Konzum pouzdano znam da im nikakva analiza nije tražena, no ljudi sami za sebe rade pokazatelje koliko ko domaće bh. robe ima na policama, pa se pokazalo da ih je u Konzumu, vjerovali ili ne, najviše. No to je neka druga priča, o kojoj bi Fadil Veseli također morao da zna. Ili bar savjetnici njegovi", kazala je Cenić u razgovoru za Klix.ba.

Smatra da je Novalić kojeg zove "Fadil Veseli Premijer" pobrkao neke stvari, pa koristi ovu priliku i da mu ponudi na čitanje knjigu "Economics for dummies", koju je svojevremeno nudila i Željki Cvijanović.

"Potrošačka korpa ili prosječna potrošačka korpa pravi se na osnovu anketa o potrošnji domaćinstava, a ne na osnovu podataka tržnog centra. Bilo kojeg na svijetu. Jer, za hljeb i mlijeko ne idemo do tržnog centra, već najbliže prodavnice ili pekare, a po meso tamo gdje je najjeftinije, a ne gdje je najbolje, pa tako jedemo teletinu u klimakteriju uvezenu iz Poljska ili Argentine sve podvriskujući kako volimo domaće", rekla je Cenić.

Ističe da sadržina te prosječne potrošačke korpe se mijenja, ne tako često, ali ipak mijenja, jer mobilni telefon nije više luksuz, naprimjer, već potreba, a obrazovanje i rekreacija se u normalnim zemljama smatraju dijelom potreba, a ne luksuzom.

"Dovoljno je vidjeti na šta troše ovako siromašni, kao mi, i oni koji imaju više, kao što je slučaj sa zemljama gdje bježe poniženi u vlastitoj zemlji", dodaje Cenić.

Cenić je kazala da je najveći jaz između prosječnih plata i cijene potrošačke korpe u zemljama Balkana u Bosni i Hercegovini: za vrijednost prosječne plate može se kupiti samo 45 posto potrošačke korpe, a jedna trećina otpada na hranu.

"Ako Fadil Veseli Premijer smatra da potrošačka korpa ne može biti reper za određivanje minimalne plate, neka nas prosvijetili šta bi trebalo da bude? Voda, vazduh, malo hljeba i litar ulja mjesečno, bez obrazovanja, kulure i svega ostalog što čini oveći procenta u prosječnoj potrošačkoj korpi pametnije uređenih i razvijenijih zemalja? Dakle, Fadil Veseli Premijer neka uvede fotosintezu kao način preživljvanja i još zvanično proglasi to osnovnom privrednom granom, a onda neka udari porez na sunce i eto rješenja", rekla je Cenić.

Ona je rekla da u obzir dolazi i naučna dijeta po ugledu na Čaušeskua, koji je 1981. godine prisilio stanovništvo na racionisanje osnovnih životnih namirnica.

"Kad smo već kod poređenja i primjera, s obzirom da je Veseli premijer rekao da ima i gorih problema, kao što je natalitet, Čaušesku je zabranio kontracepciju i abortuse, a uveo porez u iznosu 10-20 posto prihoda, koji su plaćali pojedinci bez djece stariji od 25 godina, oba pola, bez obzira da li su u braku ili ne. Ma, ko je lud da pravi više djece u zemlji gdje mu se broje zalogaji i mjeri da li će potrošiti na nešto mimo hljeba i ulja?!", pita se Cenić.

Razgovor je završila s prijedlogom da Novalićevom timu sva udruženja ekonomista redom daju neku nagradu.

"Dok se svijet bori da stimuliše potrošnju svojih građana ne bi li tako došlo do jačeg rasta proizvodnje, naš Veselnik trapavo izjavljuje da građani troše. Hollande, Merkelova i Cameron da iz uzmu sebi. Pod hitno! Ni sanjali nisu kakve bisere znanja mi krijemo. Evropska unija da nas primi čim smrljavimo tu aplikaciju", zaključila je Cenić.