BiH
0

Švedski Helsinški odbor za ljudska prava zabrinut prijetnjama u RS-u

FENA
Švedski Helsinški odbor za ljudska prava izražava duboku zabrinutost u vezi s prijetnjama i klevetama upućenim ključnim organizacijama koje djeluju u oblasti ljudskih prava u RS-u.

"Organi vlasti dužni su da javno osude takve prijetnje i iskažu podršku svima koji se zalažu za ljudska prava", izjavila je direktorica programa švedskog Helsinškog odbora Marie Manson.

Ona navodi kako je u posljednjih nekoliko mjeseci predsjednik Helsinškog odbora RS-a Branko Todorović izložen učestalim prijetnjama. Organi vlasti RS-a nisu javno osudili te prijetnje, niti su izrazili javnu podršku organizacijama koje djeluju u oblasti zaštite ljudskih prava.

"Iznimno je važno da organi vlasti u RS-u urade sve što je u njihovoj moći da pruže sigurne uvjete za rad svih koji rade na zaštiti ljudskih prava", izjavila je Manson.

Ističe kako je neometan rad pojedinaca i organizacija u oblasti zaštite ljudskih prava osnovni preduvjet demokratskog društva. Todorović je, dodaje, u posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata bio izložen prijetnjama.

Posljednje prijetnje upućene Todoroviću i njegovoj porodici primio je zaposlenik Helsinškog odbora RS-a 23. jula ove godine. Policija je otvorila istragu i ponudila zaštitu, ali dosad još niko nije uhapšen.

Slična zabrinutost, navodi danas švedski Helsinški odbor, odnosi se i na Transparency International u Banjoj Luci, nakon oštre kampanje koja je početkom ljeta lansirana od medija koje kontroliraju vlasti s ciljem da se ova organizacija diskredituje.

Premijer RS-a Milorad Dodik optužio je Transparency International za reketiranje i iznuđivanje, te ponudio "punu zaštitu za svjedoke“ licima koja istupe sa navodima o protupravnom djelovanju te organizacije.

"Takve izjave neprihvatljive su za jedno demokratsko društvo, jer doprinose stvaranju atmosfere progona u kojoj se svi oni koji kritički govore mogu napadati bez ikakvih posljedica. Ukoliko BiH želi da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, organi vlasti moraju u potpunosti štititi slobodu izražavanja i poštovati rad organizacija civilnog društva", navodi se u današnjem saopćenju švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava.