BiH
14

Svečano postavljen kamen temeljac za gradnju džamije u Lapsunju kod Prozora

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U naselju Lapsunj nadomak Prozora u prisustvu nekoliko stotina vjernika danas je svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju nove džamije, javlja dopisnik Anadou Agency

Kamen temeljac položili su reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, direktor vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović i predstavnik kuvajtske humanitarne organizacije "En-Nedžat" Abdurahman Abudžadir.

Svečanosti su u ime Katoličke crkve prisustvovali gvardijan franjevačkog samostana na Šćitu fra. Tomislav Brković i župnik crkve u Prozoru velečasni Knežević Stipo koji su u oficijelnom dijelu programa uputili prigodne čestitke.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ Prozor Safet ef. Pozdera, današnji čin je ostvarenje višedecenijskog sna ovog malo sela, jer su, kako je kazao, konačno prevazišli sve prepreke koje su ih kočile na tom putu.

S neskrivenom radošću, muftija Smajkić je istakao kako je ovo dan potvrde opredijeljenosti muslimana ovog kraja da stvaraju nove vrijednosti.

"Naši su ljudi zaokupljeni idejama gradnje, ne samo bogomolja u kojima će veličati Stvoritelja, već dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa", kazao je muftija.

Tumačeći vrijednosni sistem Bošnjaka tokom višestoljetne prošlosti, reisu-l-ulema Kavazović pozvao je okupljene da grade ambijent povjerenja i solidarnosti kako među muslimanima tako i sa komšijama drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti. 

"Znam da ste bili prognani, ne samo Bošnjaci, već i Hrvati i Srbi. Svi smo na neki način bili jedni drugima na teret. Ne bismo to više nikada trebali ponoviti", kazao je reisu-l-ulema, komentirajući događaje tokom i nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Posebno je naglasio kako su narodi u Bosni i Hercegovini nužno upućeni jedni na druge i da te činjenice pretvore u prednosti, a nikako u konfrontacije i razilaženja.

"Ovo je naša domovina. Svaki pedalj ove zemlje je u vlasništvu svakog od nas: Bošnjaka, Hrvata ili Srbina i nema niko pravo više od drugoga na ovu zemlju. Mi u ovoj zemlji imamo jedni druge i zato poštujte se i dijelite radost i tegobe između sebe", poručio je reis Kavazović.

Džamija u Lapsunju bit će izgrađena, kroz protokol o saradnji Vakufske direkcije Rijaseta IZ u BiH i Ministarstva vakufa Kuvajta, sredstvima Halida Ahmeda El Sejida. Vrijednost radova procjenjuje se na preko 100 hiljada maraka i bit će izgrađena do kraja ove godine.