BiH
0

Svečano otvorena zgrada Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci

SRNA
U kampusu banjalučkog Univerziteta danas je održana svečana ceremonija otvaranja zgrade Fakulteta političkih nauka, za čiju je gradnju iz Razvojnog programa Republike Srpske uloženo više od šest miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će izgradnja zgrade ovog fakulteta biti značajna ne samo za obrazovanje i nauku, nego i za predstavljanje Banje Luke u svijetu.

Dodik je u obraćanju rekao da je ponosan na sve što je u prethodnom periodu uloženo i učinjeno u obrazovanju Republike Srpske, te da gradnja zgrade Fakulteta političkih nauka predstavlja veliki uspjeh.

"Društvo koje hoće da pokaže svoj obraz mora da to učini kroz sistem obrazovanja", istakao je Dodik, najavljujući nova ulaganja u oblast obrazovanja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u visokom obrazovanju RS neophodan je dalji rad na jačanju sistema kvaliteta i konkuretnosti diploma na tržištu rada u regionu.

On je dodao da javni univerziteti imaju posebnu odgovornost u kreiranju kriterijuma i školovanja kadrova, u vrijeme kada postoje pojedini privatni fakulteti koji "liferuju" kadar bez dovoljno znanja.

Sreću i uspjeh u daljem radu u novim prostorijama profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka poželio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić, koji se posebno zahvalio predsjedniku RSkao idejnom tvorcu projekta izgradnje zgrade ovog fakulteta, te Vladi RS koja je podržala ovaj projekat.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Nenad Kecmanović rekao je da je nova zgrada Fakulteta sagrađena prema najvišim visokoobrazovnim, takozvanim bolonjskim standardima.

"Studenti i profesori do sada su trošili više vremena na hodanje između desetak lokacija na kojima su se održavala predavanja, nego na sama predavanja", dodao je Kecmanović, ističući da je i u takvim uslovima Fakultet političkih nauka postigao brojne akademske uspjehe.

Kao najznačajnije rezultate rada, on je naveo osnivanje Instituta za društvena istraživanja, Diplomatsku akademiju Fakulteta, naučni časopis "Politeia", te unapređenje naučno-istraživačkog rada, formiranje elektronske studentske službe i pojedinačne uspjehe profesora i studenata u naučnom radu.

Svečanosti povodom otvaranja nove zgrade Fakulteta političkih nauka prisustvovali su i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, potpredsjednik RS Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, ministri u Vladi RS, dekani, profesori i studenti Univerziteta u Banjoj Luci, te gosti iz javnog i političkog života RS.

Na svečanosti, koja je upriličena u novoopremljenom amfiteatru Fakulteta, prikazan je i film o Fakultetu političkih nauka, a najzaslužnijima za izgradnju zgrade uručene su plakete i zahvalnice Fakulteta.