Ekonomska kriza razdvaja porodice
0

Sve više napuštene djece u BiH, devet beba ostavljeno na KCUS-u

Piše: M. Beker
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Broj mališana bez roditeljskog staranja i ove godine je u porastu. Iako ne postoji jedinstvena evidencija za cijeli prostor BiH, prema podacima javnih ustanova i dječijih domova, broj djece koja su ove godine zbrinuta je isti ili povećan.

Prema izvještaju UNICEF-a, u bivšim komunističkim zemljama, među koje spada i BiH, godišnje bude napušteno oko 15.000 djece. Istaknuto je da je posebno zabrinjavajuća situacija u BiH.

U Dječijem domu Bjelave u Sarajevu zbrinuto je ukupno 99 djece. Samo ove godine primljeno je 20 novih mališana.

"Naši kapaciteti su takvi da možemo primiti 70 djece, ali mi nikoga ne vraćamo. Djeca su smještena u pet odjeljenja koja mi zovemo porodice jer smo mi svi ovdje jedna velika porodica. Stariji pomažu mlađima, a medicinske sestre, odgajatelji i domaćice poklanjaju punu pažnju i ljubav djeci", rekao je v.d. direktora Saudin Đurđević.

Nažalost, i dalje su aktuelni slučajevi u kojima majke ostavljaju svoju djecu pri porodu u bolnici. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a u ovoj godini ostavljeno je devet beba. Razlozi zbog kojih roditelji, odnosno majke, ostavljaju svoju djecu, su različite prirode, ali njačešći uzrok je teška finansijska situacija.

U Centru za djecu bez roditeljskog staranja Duga Kulen Vakuf smješteno je 21 dijete uzrasta do šest godina.

"Ove godine smo primili 11 djece. Problem je što mlade samohrane majke nemaju pomoć i zbog teške finansijske situacije se odluče ostaviti svoje dijete. Njih zakon ne poznaje", rekao je direktor Centra Admir Lješčanin.

Kada napune šest godina, u 41 posto slučajeva djeca iz Centra Duga budu usvojena, 39 posto ih se vrati u biološke porodice, a 20 posto ode u druge ustanove porodičnog tipa.

U Dječijem domu Rada Vranješević u Banjoj Luci ove godine je zbrinuto 89 djece, dok je u Domu porodica u Zenici primljeno 15 djece.

Osim slučajeva ostavljanja djece u bolnici nakon prođaja, proteklih godina imali smo i slučajeve napuštanja djece koja ostaju sama na ulicama gradova i bore se za život. Prema takvim roditeljima zakon je jasan: "Ko napusti svoje nemoćno dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine", navodi se u Krivičnom zakonu FBiH.