BiH
881

Sve se može kad smo složni: Svečano otvaranje Roditeljske kuće u Sarajevu sredinom aprila

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedan značajan i uspješan projekat uskoro će biti svečano završen. Izgradnja i opremanje Roditeljske kuće za roditelje i djecu oboljelu od raka u FBiH trebala bi biti završena uskoro, a svečano otvorenje objekta očekujemo sredinom aprila.

Izgradnja Roditeljske kuće bila je neminovnost i prijeka potreba, iako bi najveća sreća bila da je ta kuća uvijek prazna. Nažalost desetine djece danas se bore s opakom bolešću-rakom.

Proces liječenja oboljele djece veoma je mukotrpan, a dodatni problem predstavlja nedostatak smještaja za roditelje i djecu koja nisu iz Sarajeva. Zbog toga je Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" pokrenulo projekat izgradnje Roditeljske kuće u Sarajevu.

Zahvaljujući brojnim donatorima, podršci medija, brojnih organizacija i institucija, izgradnja kuće je u završnoj fazi, tako da bi roditelji i djeca koji se liječe na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu veoma brzo mogli koristiti namijenjene prostorije. Tu informaciju za Klix.ba potvrdio je i projekt menadžer Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Fikret Kubat.

"Trenutno završavamo unutrašnje radove u objektu, poput postavljanja parketa, keramičkih radova i slično. Dinamika radova nije bila onakva kakvu smo očekivali, jer smo najavljivali da bi objekat mogao biti završen do kraja 2015. godine, ali to je na neki način i razumljivo s obzirom na složenost projekta i faktore od kojih zavisimo. Ipak, mi očekujemo da će veoma brzo svi radovi biti završeni, a svečano otvaranje očekujemo sredinom aprila", kazao je Kubat.

Ukoliko se radovi završe i prije aprila roditelji i djeca moći će koristiti objekat, bez obzira na najavu svečanog otvaranja.

Roditeljska kuća ima deset apartmana, tako da će u svakom trenutku deset porodica moći boraviti u objektu, ali i ukoliko potrebe budu veće postoje načini da se udovolji svim zahtjevima, tako da se ne očekuje da neko od roditelja ostane bez te usluge.

"Od samog početka izgradnje Roditeljske kuće mnogo ljudi je uključeno u projekat. Počevši od medija koji nam pružaju bezrezervnu podršku, preko institucija vlasti, vjerskih zajednica, domaćih kompanija te na kraju građana koji su također donirali značajna sredstva. Kroz ovaj projekat svi smo pokazali tu dobru stranu koju imamo. Kuća će olakšati proces liječenja i oporavka djece, ne samo roditeljima i djeci, već i medicinskom osoblju. U svakom trenutku kada neko dijete ne bude primalo hemoterapiju, moći će boraviti u kući", zaključio je Kubat u razgovoru za Klix.ba.