Propali pregovori
0

Sutra štrajk željezničkih radnika

FENA
Mada najavljen, danas nije potpisan Protokol između Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH i Uprave Željeznica FBiH, pa je za sutra najavljen štrajk na cijelom području ŽFBiH.

"U pregovorima koje smo vodili sa resornim ministarstvom prometa i komunikacija, Nadzornim odborom i Upravom preduzeća, koji su se održavali 16. 17. i 18 novembra i postigli sporazum da će se vratiti u zakonitu proceduru III izmjene i dopune Pravilnika o radu i na taj način steći uslovi da se otkaže štrajk zakazan za 19. novembar i da ćemo 18. novembra u 14,00 sati potpisati Protokol, od Uprave preduzeća smo dobili obavještenje da odustaju od ponuđenog Protokola", saopćio je Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH.

Stoga, shodno odredbama Zakona o štrajku, već najavljeni štrajk bit će održan na cijelom području ŽFBiH sa početkom u 7.00 sati. Za vrijeme štrajka će saobraćati vozovi za prevoz putnika i teretni vozovi u skladu s potpisanim Sporazumom o minimuma procesa rada za vrijeme štrajka od 13.04.2009. godine.

Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH pozvao je nadležne domaće i međunarodne institucije da "zaustave Nadzorni odbor i upravu Željeznica FBiH u nezakonitim i kriminalnim radnjama uništavanja Željeznice Federacije BiH, jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih sistema u BiH".

"Na željeznicama FBiH se godinama krše osnovna ljudska i radnička prava, te se njihovi zaposlenici dovode u robovlasnički položaj i krše im se sva prava propisana konvencijama MOR-a, Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i drugih zakona", navodi se u saopćenju Sindikata.