BiH
0

Sutra se otvaraju eko kampovi u Federaciji BiH

FENA
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u Sarajevu odabralo je djecu iz 30 osnovnih i srednjih škola iz FBiH koja će učestvovati u realizaciji projekta „Prvi eko kampovi u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Projekt se realizira uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva turizma i okoliša, a podržan je od Vlade FBiH.

U projekt je uključeno 30 osnovnih i srednjih škola. Blizu stotinu mladih ljudi iz Federacije imat će priliku da se u eko kampovima edukuju i druže u periodu od 17. do 23 juna.

Mladim iz Federacije BiH, na četiri lokacije - Hutovo blato, Bjelašnica, Odžak i Bihać bit će omogućeno upoznavanje drugih i drugačijih područja BiH obilaskom kulturno-historijskih spomenika i sakralnih objekata te upoznavanjem tradicije, kulture i običaja područja na kome se kamp održava.

U utorak, 19. juna, na sve četiri navedene lokacije istovremeno učenici će raditi na čišćenju odabranih lokaliteta, uz Rakitnicu, Savu, Unu i Neretvu, pod sloganom: „Čisto, lijepo, zdravo - to je ono pravo“.

Ekološka akcija čišćenja kanjona Rakitnice planirana je za 19. juni. Polazak učesnika je u 11 sati isred hotela „Maršal“ na Bjelašnici u kojem će biti smješteni učenici iz Jajca, Kaćuna, Sarajeva, Prozora i Mostara.

Akcija čišćenja bit će provedena u saradnji s Izviđačima BiH i nevladinim organizacijama Ekotim te „Mladi Trnova“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.