BiH
0

Sutra sastanak šest političkih lidera u BiH i visokog predstavnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će sutra u okolini Banje Luke biti održan novi sastanak predstavnika šest političkih stranaka zajedno s visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, na koji je pozvan i ponovni kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Dodik je danas zvanično potvrdio da je Špirić ponovo kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Navodeći da Špirića podržava većina parlamentarnih stranka, Dodik je izjavio da ne smatra da je potrebno izvršiti rekonstrukciju sastava Vijeća ministara.

"Naši kandidati za ministre i zamjenike bit će isti kao i do sada, a podžat ćemo i dva zamjenika ministra iz PDP-a", kazao je Dodik i dodao da je, kada su u pitanju i drugi dosadašnji ministri najbolje da oni ostanu, jer je lakše s njima raditi nego s nekim novim".

Naveo je i da će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o dinamici formiranja Vijeća ministara te reformama policije i Ustava, odnosno onoga što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

"SNSD ostaje i dalje čvrsto ubijeđen da je ostavka Nikole Špirića bila opravdana i da smo odlučni da u sličnim situacijama neprincipijelnog ponašanja bilo koga u BiH slično se i ponašamo", rekao je Dodik na pres-konferenciji.

Ponovio je da je reforma policije koja će se odnositi samo na državni nivo dovoljan uvjet da BiH potpiše Sporazum s EU, a to bi bio i momenat kada bi trebalo da prestanu "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

Dodik ne očekuje da će biti problema o dogovoru o pitanjima koje treba riješiti u vezi s pitanjem reforme policije kada je u pitanju državni nivo.

Inače, sastanak šest političkih lidera bit će održan sutra u motelu "Bomi" u banjalučkom naselju Trn.