BiH
0

Sutra protesti Udruženja korisnika kredita "Švicarac"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Udruženje korisnika kredita "Švicarac" najavilo je za sutra u 12 sati proteste ispred Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu kako bi se izborili za "ono što im po zakonu pripada".

Predsjednik Udruženja Kemal Duraković naveo je da traže bezuvjetnu i automatsku primjenu federalnog zakona za korisnike kredita iz FBiH koji imaju kredite iskazane u "nezakonitoj" CHF valuti, usaglašavanje marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor, te neopozivu ostavku direktora agencije Zlatka Barša kao i režisera ovih kredita predsjednika nadzornog odbora Razvojne banke Petra Jurčića.

Od ostalih zahtjeva izdvajaju se iznošenje u javnost nepravilnosti koje je nedavno utvrdila finansijska policija u Agenciji za bankarstvo, procesuiranje svih odgovornih i oduzimanje licence za rad Hypo banci.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH saopćeno je da je tačno da su zbog enormnog rasta vrijednosti CHF i shodno tome povećanja rata za vraćanje kredita iz ugovora o kreditima s valutnom klauzulom CHF nastali sporovi između ugovornih strana, banaka i klijenata.

Konkretno u FBiH, sporovi su nastali između Hypo-alpe-adria banke d.d. Mostar i klijenata - korisnika tih kredita.

Tvrde da, iako imaju puno razumijevanje za probleme s kojim se susreću korisnici tih kredita, Agencija nije nadležna za vođenje i presuđivanje u sporovima iz ugovornih odnosa između banke i klijenta, kao i utvrđivanje štete i naknade štete iz tih odnosa.

Ističu da je Agencija u okviru svoje nadležnosti u konkretnom slučaju obavezala Banku da izdvoji i održava sredstva rezervi za slučaj da izgubi sporove, a u svrhu otklanjanja rizika za poslovanje Banke i za osiguranja sredstva za isplate klijenata.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nisu mogli potvrditi da su protesti Udruženja korisnika kredita "Švicarac" najavljeni.