PSBiH
0

Sutra o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH.

Cilj predloženog zakona jest da osigura efikasnu zaštitu svjedoku u toku i nakon krivičnog postupka, da bi se svjedoku omogućilo slobodno i otvoreno svjedočenje u krivičnom postupku pred sudovima u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Prijedloga zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o klasificiranju djelatnosti u BiH.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika Nike Lozančića, Beriza Belkića i Milorada Živkovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH po hitnom postupku, te zahtjev poslanika Azre Hadžiahmetović da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i kaznenopopravnoj zaštiti djece i maloljetnika.

Predloženi zakon sadrži odredbe koje se primjenjuju prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela koje se odnose na materijalno krivično pravo, odredbe o organima koji ga primjenjuju, krivični postupak i izvršenje krivičnih sankcija i odredbe o krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika na čiju štetu je izvršeno krivično djelo.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije u povodu rasprave o aktuelnoj situaciji u Radioteleviziji BiH i provođenju reforme Javnog RTV sistema u BiH.

Predviđeno je razmatranje Inicijative poslanika Adema Huskića u vezi s Odlukom o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma; Inicijative poslanika Branka Dokića u vezi s izlaganjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića prilikom obraćanja u Generalnoj skupštini UN-a i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope te Inicijative poslanika Remzije Kadrića za raspravu u Domu povodom Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o ciljevima i mjerama Republike Srpske, sa 14. posebne sjednice.