BiH
0

Sutra javna prezentacija makete spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

FENA
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995. organizirat će sutra skupštinu u povodu godišnjice osnivanja tog udruženja na kojoj će biti upriličena prva javna prezentacija makete spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva planiranog u gradskom parku, te uručene zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su pomogle u radu Udruženja.

Predsjednik skupštine Udruženja Muhamed Čolić kazao je Feni da će autor idejnog rješenja za spomenik prof. Mensud Kečo prisustvovati sutrašnjoj godišnjoj skupštini Udruženja i stručno pojasniti detalje.

Čolić je istaknuo da je nosilac projekta Gradska uprava i KS te da izrada spomenika ide predviđenom dinamikom.

Spomenik ima izgled bronzanog prstena prečnika deset metara. U sredini su dvije odvojene staklene statue različite veličine koje simboliziraju majku i dijete i pokazuju kako majka hoće da dođe do djeteta i da ga zaštiti. Na vanjskom dijelu spomenika su dječije stope koje će se nalaziti na bronzanom prstenu. Taj prsten će biti postavljen ukoso, a iz sredine će teći voda koja će plaviti stope i povlačiti se. Spomenik će biti upotpunjen svjetlosnim efektima.

Čolić kaže da bi spomenik trebalo da bude postavljen u jesen nakon što bude uređen kompletan prostor na kojem će biti postavljen i okončane administrativne radnje.

On je naglasio da će na skupštini biti uručeno sedam zahvalnica za predstavnike vlasti, gradske uprave i pojedince koji su pomogli rad Udruženja, kao i jednom članu Udruženja.

U svoje i uime članova Udruženja posebnu zahvalnost izrazio je Gradskoj upravi i gradonačelnici Semihi Borovac, te Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i njihovom direktoru Smailu Čekiću koji su im ustupili prostorije za rad.

Muhamed Čolić je za Fenu prokomentirao i ideju o postavljanju spomenika na Zlatištu u obliku krsta i kazao da nema ništa protiv vjerskih obilježja, ali da ona budu postavljena tamo gdje im je i mjesto.

"Žalosno je to što se radi. Nemamo ništa protiv da bude podignut spomenik, ali dizanje određenog vjerskog simbola je provokacija i mislim da je to samo skretanje pažnje", kazao je Čolić i naglasio da Udruženje neće dozvoliti realizaciju te ideje u djelo.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. osnovano je u februaru prošle godine. U njihovoj bazi podataka registrirano je oko 850 ubijene djece, a za svakog od njih imaju kompletnu dokumentaciju (umrlica, rodni list, slika djeteta, te podaci o roditeljima ili članovima obitelji koji su dali izjavu o poginulom djetetu). Kontaktiraju s oko 400 roditelja koji trenutno žive u raznim dijelovima BiH.