Sud BiH
0

Suđenje Vlahoviću: Svjedočenja o ubistvima i silovanju

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na suđenju za ratne zločine Veselinu Vlahoviću Batku u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva ispričala je da je Batko zaklao njenog muža nakon što je ona silovana u njihovom stanu na Grbavici, javio je BIRN - Justice Report.

“Batko je uzeo nešto što je kćerkino i moje - moj život je uništen i niko mi to ne može platiti”, kazala je zaštićena svjedokinja S26, koja je 1992. godine živjela na Grbavici s mužem i maloljetnom kćerkom na jednom spratu kuće, dok su svekar, svekrva i zaova živjeli iznad njih.

Svjedokinja je kazala da su planirali otići s Grbavice te da im je 29. septembra 1992. javljeno da se spakuju jer će biti razmjena.

“Oko sedam sati predvečer su pokucala trojica i ušla u naš stan.

"Šta mislite, balije, da ćete tek tako da odete?’”, rekli su, prisjeća se S26, ističući da je jedan od njih imao veliki nož.

Jedan od tih muškaraca, kako je kazala, udario je njenog muža, dok je nju izvjesni Miki gurnuo na pod.

“Miki me je šamarao, pokidao mi veš i silovao me na oči moga muža koji je pokušavao da me spasi”, kazala je svjedokinja.

S26 je ustvrdila da je nakon silovanja ustala i vidjela kako muškarac koji je imao nož prelazi jednim potezom preko grkljana njenog muža, a zatim i drugi put.

"Zaklali su ga", rekla je svjedokinja, na metar udaljenosti od nje.

“Taj grč ne mogu opisati - ja sam prekoračila preko tijela mrtvog muža oko kojeg je bilo dosta krvi, otišla do sobe, uzela kćerku koja je spavala i počela bježati niz ulice”, kazala je S26, pojasnivši da je tijelo muža pronašla sedam godina kasnije u selu Miljevići (Istočno Sarajevo).

Grupa muškaraca iz stana svjedokinje otišla je kod svekra, svekrve i zaove.

Svjedokinja je rekla da je isti čovjek koji je nju silovao isto uradio i zaovi.

Prema iskazu svjedokinje, 1997. ili 1998. godine pozvana je u tadašnji sarajevski centar službi bezbijednosti (CSB), gdje su joj predočene slike i zatraženo da prepozna osobe koje su došle u njen stan.

“Kada sam naišla na jednu sliku, rekla sam: ‘pa ovaj je ubio mog muža’ te su okrenuli naličje na kojem je pisalo Veselin Vlahović zvani Batko i hiljadu posto sam sigurna da je to ta osoba”, kazala je svjedokinja, prepoznavši optuženog u sudnici.

Druga svjedokinja S31 je govorila kako su njene komšije, bračni par Faruk i Aida Rovčanin 1992. godine odvedeni i da su u tome učestvovali optuženi i drugi vojnici.

“Vidjela sam s prozora kako ih uvode u auto te se nakon nekog vremena Aida vratila, a njen muž je ubijen”, kazala je zaštićena svjedokinja.

Treća svjedokinja S32 je rekla da joj je komšinica Marica Antolić ispričala kako je optuženi Vlahović odveo njenog muža i sina.

Svjedokinja ne zna šta se desilo s mužem i sinom komšinice Antolić.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart.