BiH
0

Suđenje Nisetu Ramiću, optuženom za ratni zločin u Visokom, odgođeno

FENA
Nastavak glavnog pretresa u predmetu protiv Niseta Ramića, optuženog za ratni zločin protiv stanovništva, nije danas održan zbog nedolaska dvojice vještaka.

Riječ je o vještaku sudske medicine i neuropsihijatru čije saslušanje će ujedno značiti završetak dokaznog postupka tužiteljstva u ovom predmetu.

Niset (Hasan) Ramić Minđuša je rođen 1970. u Gornjoj Seoči u općini Visoko. Musliman je, državljanin BiH, neoženjen. Prema navodima optužnice, on je 20. juna 1992. u svojstvu pripadnika diverzantske jedinice Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila tokom rata.

Optužnica navodi da je grupu civila Srba, nakon što su opkoljeni i uhapšeni, sproveo do Omladinskog doma u Hlapčevićima, općina Visoko, a na putu prema Domu je zaustavio i pucao u nju iz automatske puške što je rezultiralo smrću četiriju i tjelesnim povredama dviju osoba.

Sud je optužnicu potvrdio 10. oktobra 2006. Na ročištu održanom 27. oktobra te godine optuženi se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres je počeo 18. decembra. Tada je optuženi zatražio da Sud BiH uzme kao olakšavajuću okolnost to što je prije pet godina javno priznao da je počinio zločin za koji se tereti.