BiH
0

Suđenje mladiću: Vatra otvarana s položaja VRS-a

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Izvođenje dokaza o terorisanju civila u Sarajevu na suđenju Ratku Mladiću u Haagu tužioci su nastavili iskazom sarajevskog policajca koji je učestvovao u istragama o više artiljerijskih i snajperskih napada u kojima su 1994. i 1995. stradali građani.

Svjedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-110, potvrdio je da su rezultati istraga pokazali da je vatra na građane bila otvarana s teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je Mladić bio komandant.

Među incidentima koje je RM-110 istraživao bila je i eksplozija ispred tržnice Markale 28. augusta 1995., u kojoj je, po optužnici, minobacačka granata ispaljena s položaja VRS-a ubila 43, a ranila 75 osoba.

Otvaranje snajperske vatre na tramvaj 8. oktobra 1994., kao i eksplozija modifikovane aviobombe 26. maja iste godine u ulici Safeta Hadžića također su bili predmet istrage svjedoka i njegovih kolega.

Kako je izjavio, RM-110 je istraživao mnoštvo drugih napada, poput ubistva Jasmine Tabaković, koju je metak pogodio u njenoj spavaćoj sobi. U kratkom glavnom ispitivanju precizirao je da je istražujući pucanje na tramvaj u oktobru 1994. došao do zaključka da je vatra bila otvorena iz oružja velike vatrene moći zvanog “sijač smrti”.

Budući da je ranije svjedočio na više suđenja u Haagu, uključujući i proces bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, tužioci su svjedokovu izjavu u dokaze uveli u pisanom obliku, javio je BIRN.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 12. novembra, kada će svjedoka RM-110 unakrsno ispitivati odbrana.