BiH
0

Suđenje Iliji Jurišiću nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Svjedočenjem zaštićenog svjedoka, danas je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno ponovno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom u predmetu "Tuzlanska kolona".

Zaštićeni svjedok je negirao bilo kakvu odgovornost Ilije Jurišića te potvrdio da su komande koje su upućene radiovezom stigle na Brčansku Maltu pet, deset minuta nakon početka pucnjave na tom lokalitetu, kazao je Feni Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" iz Tuzle, koji u kontinuitetu prati ovaj sudski postupak.

Budući da je javnost iz nastavka suđenja bila isključena, Alić govori o saznanjima koja mu je prenio advokat optuženog.

Prema tim saznanjima, zaštićenog svjedoka je u pritvorskoj jedinici u Zenici posjetio djelatnik MUPRS-a - Odjeljenja za otkrivanje ratnih zločina koji je, prema iskazu zaštićenog svjedoka, njemu (svjedoku) nudio savjet kako da svjedoči, obećavši mu zauzvrat protuuslugu - da riješi njegov zatvorenički status u KPZ Zenica.

"Očigledno je da Tužilaštvo nije dobilo ono što je priželjkivalo", kazao je Alić, podsjećajući da ovo suđenje ulazi u završnicu.

Zaštitne mjere svjedoku koji je danas dao iskaz odobrene su Rješenjem "strogo pov. Broj Po2 7/3" od 17. septembra Sudskog vijeća Višeg suda u Beogradu, kojim predsjedava Dragan Mirković, čime je udovoljeno zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 25. novembar.

Ponovno suđenje Jurišiću počelo je početkom jula 2011. godine, pošto je u oktobru 2010. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora te ga pustio da se brani sa slobode.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, poslije hapšenja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine.