Prekid kazne od 2 mjeseca
67

Sud se konačno očitovao o privremenom dopustu Izudinu Tahiroviću, a šta kaže zakon

S. Š.
Izudin Tahirović tokom izricanja presude 2016. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Izudin Tahirović tokom izricanja presude 2016. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Odluka Kantonalnog suda Sarajevo da osuđenika Izudina Tahirovića pošalje na prekid kazne privukla je dosta pažnje, najviše iz razloga što se takvo nešto već nekoliko puta ponavlja. Sada se sud konačno očitao po pitanju ove odluke.
Podsjetit ćemo, prošle sedmice je Izudin Tahirović, koji je osuđen na 17 i po godina zbog ubistva Mirze Raščića, dobio dopust i u kazneno-popravni zavod Zenica, gdje se nalazi na izdržavanju kazne, vraća se tek petog decembra.

Tahirović je i ranije tokom ove godine, tačnije u aprilu, također dobio dopust, kao i prošle godine. Porodica ubijenog Raščića svakog puta je bila šokirana, ali i razočarana. Ono što im je nedostajalo svakog puta jesu odgovori suda o pojašnjenju ovakve odluke.

Tim povodom, Klix.ba je kontaktirao Kantonalni sud Sarajevo koji se danas i očitao po ovom pitanju.

"Osuđeni Izudin Tahirović je podnio molbu za prekid izdržavanja kazne zatvora dana 22.08.2023. godine, radi pomoći teško oboljeloj majci koja ima karcinom i koja se dugo liječi, potrebnih popravki kuće koja je dotrajala i poboljšanja stambenih prilika", navodi se u odgovoru suda.

"Uz molbu za prekid izdržavanja kazne zatvora imenovani je dostavio medicinsku dokumentaciju, u odnosu na koju je sud Naredbom od 29.08.2023. godine zatražio medicinsko vještačenje i izjašnjenje nadležnog Centra za socijalni rad na okolnosti prilika u kojim živi porodica osuđenog te je na temelju ocjene pribavljenih mišljenja i shodno odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija F BiH vanraspravno vijeće ovog suda Rješenjem od 11.09.2023. godine osuđenom Izudinu Tahiroviću dozvolilo prekid izdržavanja kazne u trajanju od dva mjeseca", zaključak je odgovora Kantonalnog suda Sarajevo na upit Klix.ba.

Inače, prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH, osuđenoj osobi se mogu odobriti pogodnosti koje se mogu koristiti van zatvorske jedinice.

Članom 89 stavom b), osuđena osoba ima slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu. Također, idućim stavom dozvoljen je dopust do šest dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora.

"Nakon svakih dva mjeseca provedenih na izdržavanju kazne zatvora osuđenom se može odobriti do jedan dan dopusta", precizirano je Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija FBiH.

Ali, ono što je važno konkretno za ovaj slučaj jeste stav c) istog člana istog Zakona koji kaže da je "osuđenoj osobi dozvoljen dopust do sedam dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora u slučaju teške bolesti ili smrti člana porodice, elementarnih nepogoda ili teških socijalnih slučajeva.

Napomenut ćemo da se dopusti dozvoljeni Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija FBiH ne vezuju sa trajanjem kazne koju je osuđenik i dobio.