BiH
8

Sud BiH potvrdio da je nenadležan u slučaju "Živko Budimir i drugi"

Piše: N. J.
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Vanraspravno vijeće Suda BiH donijelo je rješenje u predmetu "Živko Budimir i drugi" kojim se kao neosnovana odbija žalba Tužilaštva BiH izjavljena na rješenje Suda od 5. decembra 2013. godine, kojim se Sud oglasio kao stvarno nenadležan u ovom predmetu, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, Sud BiH se oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH od 27. 11. 2013. godine protiv osumnjičenih Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca.

Pri donošenju odluke o nenadležnosti Sud je, između ostalog, ocijenio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima za koja se optuženi terete nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak. Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku, ali je Vanraspravno vijeće suda danas samo potvrdilo raniju odluku Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Živko Budimir je uhapšen u aprilu ove godine te je protiv njega provedena istraga zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, a da je zauzvrat dobio novac.

Na teret mu se stavlja da je sam i djelujući sa drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima. Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju.