Odluka Suda
17

Sud BiH o izdržavanju kazni zatvora za Novalića, Solaka i Hodžića: Ko je uložio žalbu, a ko još uvijek ne

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se povodom odluka o izdržavanju kazni zatvora za Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka kojima je potvrđena presuda u predmetu "Respiratori".

Kako se navodi u saopćenju Suda BiH, osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

"Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora", saopćili su.

Također, osvrnuli su se i na pitanje raspisivanja potjernica.

"Potjernica za osuđenom osobom se raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim. O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uslovi", zaključili su.

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu "Respiratori" bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.