Vijećanje završeno
0

Sud BiH: Branimir Glavaš ostaje u pritvoru

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Branimiru Glavašu, čije izručenje traži Republika Hrvatska, saopšteno je iz ove institucije.

Sud BiH prihvatio je činjenicu da je Branimir Glavaš 22. oktobra 2008 godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen sa očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranje i eventualnih posljedica osudu za krivično djelo ratnog zločina.

Sud je iznio stanovište da se ekstradicioni pojam državljanstava mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne smije svjesno i namjerno koristiti u cilju sticanja neprava. Sud u svojoj odluci, pored ostalog, navodi i da se između ustavnog cilja i svrhe državljanstva i vršenja pravde, kao fundamentalnog principa moderne države, mora uspostaviti ravnoteža da bi se osigurao pravni poredak na najboljim pravnim standardima.

Sud navodi da u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu. Sud je, također, primijetio da postoji obaveza država regiona da isporučuju osumnjičene za ratne zločine Haškom tribunalu, koja je uspostavljena na nivou UN-a, i koju treba tumačiti kao opšte prihvaćenu vrijednost.

Protiv ove odluke dozvoljeno je pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od 24 sata, stoji u saopštenju iz Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH jutros je predložilo jednomjesečni pritvor za hrvatskog generala Branimira Glavaša, što je upravo prihvatio i Sud BiH.