BiH
22

Subašić: Nikolić treba da dođe u Potočare

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je za agenciju Anadolija (AA) kako Nikolićevo izvinjenje žrtvama i stav da "kleči i traži pomilovanje Srbije zbog Srebrenice", jeste veliki pomak s obzirom na to šta je aktuelni predsjednik Srbije govorio i radio prije 10 ili 20 godina.

"To jeste pomak. No, on se izvinio u ime zločina, a ne u ime genocida. Zločin i genocid - to nije isto. Zločin može biti kada nekog udariš, kad mu otmeš torbu.... Ako je za tri dana ubijeno više od osam hiljada naših najmilijih, ako je toliko žena silovano, narod protjeran i uništene njegove bogomolje, to može biti samo jedno. To je genocid. No, Nikolić ne može mijenjati riječ genocid za riječ zločin. Mi znamo, to je zadaća koju je on završio za Evropu. Evropa im je rekla da mogu ići u Evropu, ali da se moraju pokloniti žrtvama genocida. Postoje tolike presude o genocid, ali Nikolić nije smogao snage da kaže ono što se stvarno desilo na prostoru BiH i Srebrenice. On je to zavijao i uvijao", rekla je Subašić za agenciju Anadolija.

Dodao je kako majke Srebrenice nemaju još jedan život, pa da još 18 godina čekaju da Nikolić i slični napokon priznaju ono što je svima u svijetu jasno – da je u Srebrenici počinjen genocid.

Komentirajući najavu Nikolića da je spreman doći u Srebrenicu, Subašić je dodala "kako on treba doći u Potočare".

"Bilo bi dobro da dođe u Srebrenicu, u Potočare, da se sretne sa nama, da nam kaže gdje su kosti naše djece, gdje su grobnice i da pomogne da budu uhapšeni i kažnjeni odgovorni za genocid. Sam Nikolić je ratovao u Bosni i on zna mnoge stvari. Dobro bi bilo da se sastane sa nama i da mu kažemo koliko tamo ima zločinaca koji su u Srbiji postali veliki biznismeni. Tamo su se sakrili od ovozemaljske pravde. Nikolić treba da počne da hapsiti te zločince. Nikolić i drugi trebaju doći u Srebrenicu da mole Boga i našu djecu za oprost. Jer, mi majke Srebrenice i 18 godina nakon genocida tražimo njihove kosti, a nalazimo po jednu ili dvije kosti svoje djece. To nije genocid samo nad onima koji su ubijeni, već i nad nama koji smo ostali da opominjemo", dodala je ona.

Govoreći o iskrenosti, Subašić je podsjetila i na Nikolićevo obraćanje 10. aprila pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN).

"Nikolić je tamo sam sebe demantirao ako uzmemo u obzir ovo što sada govori. To govori o kakvoj ličnosti se ličnosti radi", izjavila je Subašić za agenciju Anadolija.

Nadalje, Subašić ističe kako su svi svjesni da Nikolić "ovo radi zbog Evrope". Ali, to, u konačnici, kako kaže, nije najvažnije.

"Mnogo važnije je to da sada počne da liječi svoje društvo od šovinizma. U Srbiji je puno mladih bolesno od te bolesti. Nikolić treba da počne liječiti svoje društvo. Treba krenuti od glave. Treba Nikolić da im kaže pravu istinu, šta se stvarno desilo u Srebrenici i BiH. Da njihova djeca budu izliječena. Istina mora doći sa vrha. Samo tako se neće desiti da se za 10 ili 20 godina ovdje ponovo desi zlo. Treba da se pobrine da oni koji ostaju iza njega imaju sretniju budućnost", zaključila je Subašić u razgovoru za AA.