BiH
109

Suad Handanagić: SDA i SBB neće trpjeti nikakve nepravilnosti i nerad

Razgovarao: Ervin Mušinović
Suad Handanagić
Suad Handanagić
U povodu lokalnih izbora koji se ove godine održavaju u BiH kandidat koalicije SDA-SBB za načelnika Općine Stari Grad Suad Handanagić izjavio je za Klix.ba kako SDA-SBB u Općinskom vijeću nakon izbora neće trpjeti nikakve nepravilnosti i nerad te kako niko neće biti iznad zakona.

Nije jednostavna odluka kandidovati se za načelnika općine, šta Vas je potaknulo na ovaj čin?

Želim se aktivno uključiti i uraditi koliko mogu da Općini Stari Grad vratim dostojanstvo te da stvorim bolje uvjete za život i rad. Ugled i izgled Starog Grada su oštećeni lošom upravom. Općina Stari Grad zaslužuje bolje i ja ću se potruditi da ova općina, pored toga što je najstarija, postane i najbolja općina u BiH. Dobro poznajem probleme Starog Grada, a još bolje poznajem rješenja tih problema. Bogato životno i profesionalno iskustvo želim iskoristiti da zajedno sa svojim sugrađanima uredim Stari Grad. U tome ćemo imati pomoć većine u općinskom vijeću, koju će zasigurno činiti vijećnici iz SDA i SBB-a, stranaka čiji sam kandidat za načelnika.

Vrijeme predizborne kampanje iskoristit ćete za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako dobijete načelničku poziciju. Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti ukoštac ako Vam građani ukažu povjerenje?

Zalagat ću se za uređenje Starog Grada i za uspostavljanje sistema i standarda. Prvenstveno ću se baviti stvaranjem ambijenta i preduvjeta za ekonomski oporavak općine i otvaranje novih radnih mjesta. Radit ću na izgradnji, razvoju i rekonstrukciji komunalne i saobraćajne infrastrukture te organiziranju javnog prijevoza za sve dijelove Starog Grada pa i one najudaljenije. Posebnu pažnju ću posvetiti turizmu kao jednom od generatora privrednog razvoja općine. Radit ću na njegovom jačanju i razvoju te bogaćenju turističke i kulturne ponude Starog Grada kako bi ova općina postala destinacija, a ne samo tranzicija. Posvetit ću se razvoju i promociji društvenih i ekonomskih aspekata koji Starom Gradu daju identitet i koji su ovu općinu učinili prepoznatljivom u svijetu.

Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji od njih će bit prioritetni?

Od infrastukturnih projekata prioritetna je kanalizacija u ulici Safvet-bega Bašagića sa svim pratećim komunalnim instalacijama, kao i sanacija kanala Ramića potoka koji je već jednom propao i pojavila se velika rupa na cesti. Obavezno treba aktualizirati i problem Bistričkog potoka. Neophodno je postavljanje kolektora za prečišćavanje rijeke Miljacke i uređenje korita. U prethodnom periodu sam insistirao i uspio osigurati postavljanje primarnog kanalizacionog voda kroz rijeku Mošćanicu i u narednom periodu ćemo izvršiti i priključenje sekundarne kanalizacione mreže i tako od Mošćanice napraviti rijeku najvišeg nivoa čistoće te čitav taj kompleks pretvoriti u eko zonu za korištenje građanima Starog Grada. Svakako treba riješiti i problem vodovodne mreže u ulici Alije Nametka, problem kanalizacije u ulici Sarajevskih gazija, odnosno uraditi separatnu kanalizaciju (razdvajanje kišne od fekalne kanalizacije).

Uz vertikalni transport, u vidu kosog lifta, povezao bi se Vratnik s Baščaršijom i tako omogućilo građanima s Vratnika brz i jednostavan pristup Baščaršiji. Ovo je samo dio infrastrukturnih objekata kojima bih se posvetio u narednom periodu jer su ovo složeni poslovi za koje treba angažovati stručnjake, a trenutno na ovim poslovima u okviru Službe za investicije i Službe za komunalne poslove radi jedan inžinjer, što je apsurdno.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom općinskih službi i kako komentarišete dosadašnji način trošenja budžetskih sredstava. Da li je on optimalan ili pak imate određene zamjerke?

Načelnici obično kada im odgovara za sebe kažu kako su oni menadžeri na čelu općina, a ne političari. Ali činjenica je da su oni ujedno i političari koji trebaju svoj politički kapacitet i potencijal koristiti za boljitak lokalne zajednice i njenih građana. Na žalost građana Starog Grada, aktuelni načelnik je svojim čestim promjenama stranačkih dresova potrošio svoj potencijal i njegov kapacitet ne može dosegnuti dalje od teritorije općine.

Zbog toga najviše trpe građani, što se može primijetiti po tome kako je Stari Grad zapostavljen u svim značajnim projektima i investicijama koje druge općine i drugi nivoi vlasti realiziraju, a ekspanzija velikih projekata od državnog značaja je najavljena za 2017. i 2018. godinu.

Suad Handanagić
Suad Handanagić

Kojeg kandidata doživljavate najozbiljnijim konkurentnom za načelničku poziciju?

Cijenim sve kolege koji su se kandidirali za mjesto načelnika općine i siguran sam da će građani znati prepoznati ko će najbolje zastupati njihove interese u općini i ko će učiniti najviše za njih tokom cijelog mandata, a ne samo pred izbore. Aktuelni načelnik Hadžibajrić je na toj poziciji već osam godina i nema baš puno razloga da se hvali tom činjenicom. Općina Stari Grad zaostaje za ostalim sarajevskim općinama i postala je ruglo grada. Pored toga, Hadžibajrić na izbore izlazi kao nezavisni kandidat i neće imati podršku većine u općinskom vijeću koju će činiti SDA-SBB i koje neće trpjeti nikakve nepravilnosti i nerad.

Šta poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima općine?

Lošom upravom općina Stari Grad je izgubila svoj ugled i dostojanstvo. Ukoliko mi stanovnici Starog Grada ukažu svoje povjerenje zalagat ću se za uređenje općine i za uspostavljanje sistema i standarda. Za sve će važiti ista pravila, niko neće biti iznad zakona. Borit ću se za sigurno djetinjstvo, perspektivnu mladost, dostojanstven život starih i nemoćnih osoba. Intenzivno ću raditi na razvoju turizma, stvaranju boljih uvjeta poslovanja, razvoj poljoprivrede te kvalitetnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu. Općina Stari Grad je riznica tradicije i značajna turistička destinacija. Zajedno s većinom u općinskom vijeću, koju će činiti SDA i SBB, vratit ćemo Starom Gradu dostojanstvo i omogućiti prosperitet na svim poljima.

Šta ćete promijeniti u odnosu građanin-načelnik?

Svojevremeno sam radio u Općini Stari Grad Sarajevo kao pomoćnik načelnika za investicije, komunalne inspekcijske poslove, a kasnije za komunalne poslove. Zbog toga mi je dobro poznat niz problema unutar općinske administracije koje treba riješiti u cilju poboljšanja odnosa prema građanima. Postoji mnogo stvari koje se u ovoj općini trebaju poboljšati i unaprijediti. Ukoliko budem izabran za načelnika, radit ću na tome da se ti problemi riješe kako bi građani lakše i brže obavljali birokratske poslove. Građani s razlogom prebacuju da se administracija otuđila od njih, da se prema njima ponaša maćehinski i to je nešto što treba podhitno mijenjati. Svaki građanin mora imati direktnu vezu sa lokalnom administracijom, mora je osjećati kao svoju. Treba raditi na uspostavi odnosa između ljudi i prostora u kojem žive. Svi bismo trebali preuzeti odgovornost za unapređenje sredine u kojoj živimo te raditi na podizanju kvaliteta života.

Koji su za Vas najbolji potencijali općine, a koji do sada nisu bili iskorišteni?

Općina Stari Grad je riznica tradicije i značajna turistička destinacija. Turizmu moramo posvetiti posebnu pažnju, prvenstveno s aspekta uvođenja sistema, što sada nije slučaj. Trenutno stanje se može i mora promijeniti. Stoga ćemo posebnu pažnju posvetiti dizanju kvaliteta usluge i ponude u turizmu kao jednom od generatora privrednog razvoja općine. Iskoristit ćemo potencijale za zapošljavanje koji postoje u Općini Stari Grad kroz različite razvojne projekte i širenje turističke ponude. Zapošljavanje će biti moguće u turizmu, ugostiteljstvu, zanatstvu, pokretanju privatnog biznisa i sl. i to kroz lokalno partnerstvo s udruženjima građana, obrazovnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima, razvojnim agencijama, sindikatima, privrednim komorama i drugima. Mladima ćemo pružiti perspektivu kako ne bi morali napuštati svoja ognjišta i porodicu u potrazi za poslom. Stimulirat ćemo poljoprivrednu proizvodnju kroz olakšavanje plasmana proizvoda.