BiH
35

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu na protestu poručili: Znanje nije roba!

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Najmanje 50 studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je danas u 11:55 sati blokiralo zgradu fakulteta kako bi pokazali protivljenje bilo kakvom povećanju cijena školarina. Nakon kraćeg protesta su se razišli.

Transparentima poput "Plate iz kantonalnog budžeta, a ne iz studentskog džepa", "U odbranu javnog dobra, akademska solidarnost", "Znanje nije roba", "Studenti, ne klijenti" i "Studenti svih fakulteta, ujedinite se!", studenti su iskazali nezadovoljstvo odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, koji je izglasao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu. 

Student druge godine Filozofskog fakulteta Suad Beganović, u izjavi za AA, kazao je da su pokrenuli ovu blokadu, koja je blokada upozorenja, zbog povećanja cijena studiranja. 

"Mi smatramo da je neprihvatljivo da se povećaju cijene, jer već imamo loše uslove studiranja, a ovim povećanjem znamo da nećemo dobiti bolje uslove. Ide se u smjeru privatizacije i komercijalizacije znanja. Vidimo da se u kulturu svake godine ulaže sve manje i sad su krenuli izvlačiti novac iz obrazovnog sektora. Mi ne možemo utjecati na to šta će uraditi vlada, ali ne želimo pasivno posmatrati ovu situaciju. Želimo pokazati svoj stav ovom blokadom, bitno je da studenti podignu svoj glas", rekao je Beganović.

Studentica na Odsjeku psihologije Amina Mahmutović također smatra da je apsurdna ideja o povećanju cijena studiranja.

Studentica Filozofskog fakulteta Nana Pilav, ispred svih studenata ovog Fakulteta, pročitala je Proglas, u kojem se navodi da studenti neće pristati na bilo koji vid poskupljenja cijena.

"Odbijamo da obrazovanje postane privilegija osigurana samo za one koji mogu da plate. Obrazovanje nije na prodaju, jer nije roba. Ovim putem poručujemo Vladi i nadležno Ministarstvo da problemi, koje su oni nesposobni da riješe, neće lomiti na leđima studenata. Ne zaboravimo da mnogi koji su u svoje vrijeme uživali prava na kvalitetno i javno finansirano obrazovanje, danas ta ista prava uskraćuju generacijama mladih ljudi u BiH", navodi se u Proglasu studenata Filozofskog fakulteta.