BiH
0

Studenti daju posljednju šansu kantonalnim vladama

Oslobođenje
Asocijacija studenata studentskih domova iz Sarajeva odlučila je izaći u susret kantonima, kada već oni nisu htjeli njima, i prolongirati najavljene prosvjede do iduće sedmice, ukoliko se ne ispuni zahtjev za uvođenje drugog obroka u domovima, kazao je Mehmed Mahmić, predsjednik Asocijacije.

"Izaći ćemo im u susret i odgoditi prosvjede iako to nisu zaslužili zbog načina na koji se odnose prema nama. Pokušali smo na sve načine stupiti u kontakte sa predstavnicima kantona i od nas su tražili više vremena da bi pronašli sredstva i, da ne bi bili kao i oni, to ćemo im omogućiti", kazao je za Oslobođenje Mahmić i dodao da su pokušali stupiti i u kontakt sa federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem, koji je za rješavanje ovog problema ovlastio federalnu ministricu nauke i obrazovanja Melihu Alić.

Urgiranje ministrice

U ponedjeljak bi konačno trebalo doći do sastanka studenata i ministrice Alić na kojem će ona biti zamoljena da urgira i izvrši pritisak na kantone koji još uvijek ne žele ni da čuju za uvođenje drugog obroka. Za sada samo predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, kojim su studenti veoma zahvalni, odobrili su sredstva za drugi obrok.

"Ukoliko ni nakon razgovora sa ministricom ne dobijemo pozitivan odgovor, sigurno će doći do prosvjeda studenata na različitim lokacijama. Imamo i obećanje i podršku Unije studenata koji će od rektora Univerziteta u Sarajevu tražiti da na dan prosvjeda ne bude predavanja na Univerzitetu. Odlučni smo da ne odustanemo od zahtjeva da dobijemo drugi obrok", kazao je Mahmić i dodao da nisu zaboravili ni na ostale zahtjeve, ali da je večera ipak sada prioritet.

Da su uz svoje kolege, potvrdio nam je predsjednik Unije studenata Univerziteta u Sarajevu Denis Čamdžić, koji je najavio da će, osim u Sarajevu, doći i do protesta studenata na univerzitetima u Tuzli i Mostaru.

Podrška Kadrića

Uz studente i njihove zahtjeve odlučno stoji i direktor Studentskih domova Sarajevo Emir Kadrić, koji je apelirao na kantonalne vlasti da ispune studentske zahtjeve, jer oni se u Sarajevu i školuju da bi jednog dana svojim znanjem pomogli upravo kantonima iz kojih dolaze.

Nemar vlasti prema omladini koja je ostala u državi i želi svojim znanjem da joj pomogne u budućnosti prelazi sve granice. Kada studenti pobjegnu u Evropu i svijet u potrazi za boljim životom javljaju se razni ministri i premijeri i govore kako treba zadržati mlade. Pri tome se ne pitaju da li su svojim ponašanjem upravo oni ti koji ih iz Bosne i Hercegovine tjeraju. Zašto bi ih i bilo briga, njihova djeca sigurno imaju osigurana sva tri obroka.