BiH
57

Stevandić o odluci Ustavnog suda BiH: Ovo je programirani nered iza kojeg stoje veće sile

Piše: Er. M.
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić
Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić izjavio je za Klix.ba kako misli da je neko uvjerio predstavnike bošnjačkog naroda da je njihova najveća sreća ako uspiju da ugrožavaju i nerviraju ljude u RS-u.

On je kazao kako smatra da niko nema pravo da upliće svoj utjecaj u stvari koje su zapravo rezultate volje jednog naroda, a da se zna kakva je to volja srpskog naroda u BiH.

"Strane sudije koje su zadužene za ovu odluku će sjesti u avione i otputovati, a nama će ostaviti da se nosimo sa posljedicama. Posljedice su to da je ovdje narod teško zavađen i da je neko uvjerio predstavnike bošnjačkog naroda da je njihova najveća sreća ako uspiju da ugrožavaju i nerviraju ljude u RS-u", kazao je Stevandić.

On je dodao da miješanje u izbor praznika, zastava i simbola nije dobro posebno iz razloga što su, kako navodi, "Srbi etnički očišćeni u Federaciji BiH".

"Ne možete da nas na jednoj strani etnički očistite, a da nam na drugoj strani limitirate prava da biramo svoje praznike. Mislim da je ovo programirani nered i iza njega stoje veće sile koje žele da nakon destabilizacije ovog prostora izvrše neke popravke, prepravke ili da se ovdje izvrše neki tuđi interesi", rekao je Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a kazao je da "većim silama" ove godine kao oruđe služe Bošnjaci, a za deset godina moguće Srbi ili petnaest godina Hrvati.

Kazao je i kako je ovo ujedno njegov odgovor na pitanje kako komentariše jasne stavove Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) BiH u vezi s referendumom u RS-u.

"Bolje je da se jedni s drugim dogovaramo i da ne radimo ovakve stvari kakve je uradio Bakir Izetbegović", zaključio je Stevandić.