BiH
0

Štediše optužuju sudije za nezakonito ponašanje

FENA
Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori uputilo je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i predsjedniku Osnovnog suda Banja Luka pritužbe na rad četvoro sudija banjalučkog Osnovnog suda, zbog propusta u vođenju sudskih sporova deviznih štediša pred ovim sudom.

„Pritužbe su upućene zbog nezakonitog postupanja sudija Osnovnog suda Banja Luka, koji su bez znanja i saglasnosti štediša, umjesto presude, njihove predmete uputili na verifikaciju Agenciji za posredničke i finansijske usluge“, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Na taj način su, kako se dodaje, postupile sudije Nermina Mujkić, Blagoja Dragosavljević, Nadira Šibonjić i Gordana Stevandić.

„Tako postupanje sudija, osim što direktno krši prava štediša, nema uporište niti u jednom zakonu“, navodi se u saopćenju i ističe da štediše zbog toga zahtijevaju da se njihovi predmeti odmah vrate u redovnu sudsku proceduru. Također, Udruženje traži da ovako postupanje sudija odmah zabrani, a protiv sudija pokrene postupak zbog zloupotrebe funkcije.

Pojašanja da prema Zakonu o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, na koji se sudije pozivaju, niko osim samog štediše, nema pravo da u njegovo ime vrši verifikaciju štednje.

„Istim zakonom je izričito propisano da onaj ko izvrši verifikaciju gubi pravo na kamate za protekli period i odriče se prava na tužbu, odnosno sudsku zaštitu, što postupanje sudija čini protivzakonitim“, navodi Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Napominju i da je je prema novom Prijedogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, pojam verifikacije potpuno izbačen, te da je taj prijedlog zakona prošao skupštinsku proceduru i čeka potvrdu Doma naroda državnog parlamenta.