Komentari (219)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Stećci. Dokaz stoljećnosti BiH.
kojom logikom?
s*bi su u Republici Kosovu pucali u mezarja toliko su mrzili Islam, a vratilo im se da je u Republici Kosovo ostalo 20% p*avoslavnih bogomolja i grobova :)
PRIKAŽI ODGOVORE (26)
Dokaz da je Bosna vječna i unikatna..Koliko god susjedi prisvojavali nasu historiju, djaba im sve, stecci su dokaz..ima Bosne i Bosnjaka u njoj bili su prije vas i ako Bog da i poslije vas !
DRUZE VJERA JE PRIVATNA STVAR..MI NISMO IZDALI NACIJU, BOSNU I BOSNJAKE ZA RAZLIKU OD VAS KOJI STE SE POSRBILI I POHRVATILI RADI INTERESA SUSJEDA !
Tmuša i Tma Radoje nije srpsko ime iz tog doba ako cemo biti precizni vec Ursul,Drakul,Barbat,BuL,Fečor,Bukor i ostala koja su vecinom bila rumunskog porijekla ali su ih srbi najvise koristili u 12-13 vijeku. Od 14-15 vijeka idu imena koja su kako autor naziva konzervativna a to su:Borislav,Radogost,Jaroslav,Slavomir,Skorovoj,Hvalislav itd Mrsko mi dalje pa cu ti copy Ретка су, међутим, сељачка имена хришћанскога порекла, као на пр., у дечанској повељи: Дмитар, Ђорђе, Илија, Иван, Лазар, Марин, Никола, Стјепко, Тудор и др. Ова су имена много чешћа у ранијој византијској области, у Македонији, и у Арбанаса Tek od 15 vijeka pocinju se javljat po Srbiji Ilija,Djordje,Nikola i ostali Nego da i ja tebe pitam sto ne dajete sad imena Drakul,Barbat i ostali.Glupo ti je rezonovanje znas :) Sto ne dajete imena po staroslovenskim bogovima jer to ste zanemarili i vi ste prvi vjeru promjenili jel tako :)
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Vidi autoru teksta dominantan stecak gdje po njemu store srpska imena I bas Taj stecak daje karakter cijeloj necropolis. VRHUNAC LICEMJERJA. Evo meni daje karakter nekropoli jedan od najstarijih stecaka iz 1094 gdje stoji da bosanski knez Muven pise svom ocular Zdencu. Ma gdje ja bio meni je Bosna u srcu.
Jasta je. . .,Puna srbija stipana. . .
Hercegovac, ajde da sagledamo stvari sa tvog ugla. Pretpostavimo da su bosnu u srednjem vijeku naseljavali srbi, cinjenica da je bosna prije osmanlija bila samostalna kraljevina, sa dinastijom kotromanica na celu, imala svoj novac, svoj grb i zastavu ljiljane na bijelom platnu u plavom stitu, svoje granice, svoju ekonomiju.... Za to doba i vise nego sto jednu kraljevinu cini kraljevinom. I postavlja se pitanje koje to danas izdajica te drzave?! Ko?! Pa ako su vam to preci danasnjih stba zar vam to nije ogledalo kako se dom i domovina voli i brani. Zar upravo ti srbi svim silama se trude da uniste obu bosnu, zar upravo ovi danasnji stbi ne pokusase prekrojiti njene granice, koje su srednjovjekovni cuvali i sa istoka, sjevera i zapada, zar se danasnji srbi ne popljuvase na sve sto toboze tadasnji srbi vjekovima stvarase u bosni?! I ti mi pricas pogani kedna o izdaji! Evo ti dokaza ko je izdaja, zato ne blamirajte se i ne kradite i uzimajte tudje kiteci se tim perjem, jer vam se nikako ne uklapa u koncepciju ono sto vi jeste i sto mislite ovoj zemlji! Vi samo mozete krasti od srbije i istoriju , kulturu, proslost oni vam ne brane i u njihovu se uklapte u svakom smislu
Z srednjovjekovnoj bosni su zivjeli bosnjani pripadnici crkve bosanske, katolici, na istoku vlasi ( danasnji rumuni). Srbe u bosni su naseljavali otomani koji su ih dovodili kao kmetove da obradjuju zemlji! To im se nikad oprostiti nece, sto i ne odvedose u anadoliju da tamo vjecito kopaju i jesu samo za obradjivanje zemlje!
Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388.
Joooj hercegovac sine moj sta ces ti kome reci ko je sta zatirao. Mi ovdje pricamo o srednjovjekovnoj drzavi Bosni! Gdje pise da su to srpska imena, gdjeee? Hices reci da je petar, radoslav, tvrtko... Srpsko ime ha ha grohotom se smijem. Mi samo mozemo imati slavenska imena koja sue u 99% slucajeva podudaraju kroz svoj juznih slavena. Kao sto na bliskom istoku imas semitska imena: paje ime omer, amir, aida i td zastupljeno i kod arapa i kod izraelaca i aramejaca i slicno. Drugo, govorimo o postojanju Drzave bosne, znaci cinjenica da je postojala drzava bosna u srednjem vijeku dok nije pala pod otomansko carstvo, pa da su je taman i konezi naseljavali. A ako su to bili servi (srbi) ja mislim jadna bi joj majka bila toj bosni ni trag joj se ne bi znao, u to nema sumnje ne treba vjerovati
Poštovani, ja sam mladi zaljubljenik u informatičke tehnologije iz Mostara, i nakon dugog rada sam napravio web stranicu za poređenje proizvoda ili bilo čega sto se moze porediti sa ciljem da olakša izbor krajnjem korisniku. Bio bih Vam vrlo zahvalan ako bi mogli baciti pogled, www.kajzet.net Zahvaljujem se na izdvojenom vremenu!
Koji se to jos narod nazvao po rijeci? Tisućljetno ime.
a vi dobili ime po kravati ??????
Tudume kravata je dobila po Hrvatima. A ovo sa rijekom Bosnom je nepobitna činjenica. Rimljani su vidovito predvidjeli vaš dolazak na korito Bosne kada su joj smišljali ime :D
Bosna pripada dobrim bosnjanima ili bosnjacima ili bosancima. Neprijatelji su radili i rade sve protiv nase Bosne ponosne.
ima neka pjesma o steccima u Bosni , Mak Dizdar cini mi se ... :) natpis na stecku , tako nesto , nasa zemlja ima duboku tradiciju , trebamo je cuvat :)
Stecci su dokaz autothonosti dobri bosnjana - bosnjaka - bosanaca na tlu RBIH. Sve ostalo je laz sto neprijatelji poturaju sa ciljem okupacije.
I u SAD imaju neko stećci,drugačije se zovu.Al tamo su svi amerikanci,svi ko jedan.Bez obzira što im je istorija mlađa i od bosanske i srpske i hrvatske.Lijepo je znati svoju istoriju,svoje korijene,al to pomaže u biti samo onima kojima je to posao,istoričarima i sličnim.Mogul se ti stećci namazat na kruh ili hljeb?Mogul oni vodit narod ka napretku ili promijenit nešto nabolje?
minuse ti daju hrvati i srbi a ne Sarajlije
Stečci su svjedoci prošlog vremena i temelji na kojima trebamo graditi zajedničku budućnost. Oni nisu karakteristični ni za nacije, ni za etnije ni za religije već jednostavno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu.
stolac- ustasko leglo u kojem je bosnjacima gore nego 1993
krilnik cijelo vojno i politicko rukovodstvo takozvane fasisticke tvorevine herceg-bosna je u Hagu osudjeno za UZP. Da imas obraza nebi se javljo