Nakon mjesec od požara
63

Stanari zgrada oštećenih u požaru na pijaci Kvadrant traže sanaciju štete: Niko nam se nije obratio

L. S.
Danas je tačno mjesec dana od kada je izbio požar na pijaci "Kvadrant" koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka, a stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića i dalje se suočavaju s problemima nastalih kao posljedica nemilog događaja.

Naime, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića su pretrpjeli ogromnu štetu u požaru koji se proširio sa pijace, te su izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom.

“Još uvijek se nadležne insititucije nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, a preduzeće Tržnice-Pijace uprkos tome nastavlja sa dovlačenjem starih i nagorjelih boksova na istu lokaciju, pokušavajući ih dotjerati u ‘prihvatljivo’ stanje kako bi počeli sa radom. S obzirom da je u BiH sigurnost na posljednjem mjestu, ne čude nas najave svih nivoa vlasti da će pijačna djelatnost uskoro početi sa radom. To što se stanari zgrada u navedenoj ulici opravdano boje za vlastitu sigurnost i svoju imovinu, ne interesuje nikoga, pogotovo izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo jer su stanari za njih, očigledno, građani drugog reda”, istakli su stanari u zajedničkom saopštenju.

Istakli su da već mjesec dana svjedoče raznim neistinama i saopćenjima koja daju nosioci izvršnih vlasti o tome kako će ih saslušati i s njima obaviti razgovor.

“Do današnjeg dana stanarima se niko od nosioca izvršne vlasti nije obratio s ciljem da sa njima sjedne, razgovara, podijeli brigu, zabrinutost i probleme s kojim se suočavaju. Stanari su 12. novembra na protokolu općine Novi Grad podnijeli službeni zahtjev za prijem kod općinskog načelnika Semira Efendića. Smatrali smo da je to formalnost s obzirom da nam je načelnik Efendić pun optimizma, dan nakon požara, rekao da nam stoji na raspolaganju, da će nam pomoći i da će razgovarati sa nama. Do danas nismo dobili odgovor i termin za sastanak”, tvrde stanari.

Osim načelnika Efendića, zbog neadekvatne reakcije kritikovali su i sarajevskog premijera i direktora preduzeća Tržnice-Pijace.

“Premijer UK je u javnom istupu na TVSA, 19. novembra u emisiji Polis rekao da će sa stanarima održati sastanak iduće sedmice kako bi se dogovorili o načinima saniranja štete na navedenim zgradama. Naravno i tu su stanari navedenih zgrada prevareni. Istu mantru koristi i direktor preduzeća Tržnice-Pijace, gospodin Terović, pa tako na svakom javnom istupu ne propušta priliku da se ‘saosjeća’ sa stanarima oštećenih zgrada i da navodi kako će se svi koraci oko uspostave pijačne djelatnosti dogovarati sa njima, međutim, kao što su i navikli, stanari se očigledno varaju i nema ih se namjeru bilo šta pitati”, konstatirali su.

Stoga su zvaničnicima poručili da u svojim javnim istupima više njih ne spominju ukoliko riječi neće pratiti i djela.

“Nemojte nas više spominjati, nemojte nam pružati lažnu nadu i nastavite sa vašim radom onako kako ste radili do sada. Građani su vaš poslodavac i oni su tu da cijene vaš rad. Mi smatramo da svi građani ovog kantona zaslužuju jednak tretman. Nismo niti jednim postupkom zaslužili da nas ovako odbacite i tretirate i na sve to da nas i lažete. To ide vama na čast, a mi ćemo svoju borbu nastaviti pravnim putem. Mi vjerujemo da je ovo pravna država i borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se poštuje slovo zakona i propisane protupožarne procedure. Mi smo bili za razgovor i dogovor, ali vi očigledno niste”, zaključili su.