Na klizavom terenu
102

Šta su pokazali izbori u Prijedoru: Opozicija podijeljena, SNSD i dalje u igri

D. Be.
Milorad Dodik i novi gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor
Milorad Dodik i novi gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor
"Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine", zapjevao je Milorad Dodik sinoć usred Prijedora, gdje je SNSD-ov kandidat drugi put u dvije godine odnio pobjedu u gradu koji je nekada bio bastion Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Kada je DNS izgubio Marka Pavića na funkciji predsjednika, tada je izgubio i svoju 20-godišnju tvrđavu zvanu Prijedor, a Nenad Nešić nije ni blizu uspio zadobiti povjerenje kakvo je imao njegov prethodnik. Također je moguće da ga niko nije doživio kao promjenu kada se rastao s Dodikom.

U tome mu nije pomogao ni nedavni nezapamćeni skandal SNSD-ovog gradonačelnika Dalibora Pavlovića, zbog čega su i održani prijevremeni izbori u Prijedoru. Povraćanje, tablete i ležanje pored WC šolje nisu pokvarili apetit Prijedorčanima da ponovo zaokruže SNSD-ovg kandidata. Nije "pomoglo" ni kada je Dodikova pratnja s puta zgurala drugi automobil žureći na skup u Prijedor. Za detaljnu analizu je i podrška ostatka opozicije (SDS-a i PDP-a), koji kao da se nisu previše uplitati u prijedorske lokalne izbore.

Upravo ove dvije stvari su ključni pokazatelj nemoći opozicionog bloka da iskoristi prednost na terenu i porazi vladajući SNSD, koji je imao i prešutnu podršku prijedorske Demokratske fronte (DF).

Nenad Nešić sinoć nije dugo čekao da prizna poraz, ali i najavi da će preispitati sva dešavanja, pa i "funkcije kojih nema".

"Već dugo u našim opozicionim redovima rasipamo energiju na podjelu funkcija kojih nema. DNS će trezveno postupiti i donijeti odluku kako će nastaviti dalje. Ovo je samo jedna izgubljena bitka, a nadam se da ćemo rat dobiti 2022. godine", rekao je Nešić nakon prijedorskih izbora.

Nešić priznaje poraz, a ostatka opozicije nema u Prijedoru
Nešić priznaje poraz, a ostatka opozicije nema u Prijedoru

No, dok opozicija već dugo vremena zbija redove i najavljuje veliku pobjedu naredne godine, stanje na terenu pokazuje nešto drugačije prilike, odnosno da SNSD s koalicionim partnerima uprkos brojnim aferama i opterećen krizom na državnom nivou i dalje ima veliko povjerenje građana i stranačku mašineriju koja može izvojevati pobjede i na klizavom terenu.

Mnogi smatraju da je SNSD upravo zato i pobijedio - uspio je izvesti građane na birališta, što im je bilo dovoljno da dobiju svog gradonačelnika, ako se u obzir uzme veoma mala izlaznost koja je bila oko 30 posto.

Na ovaj način uspjeli su zadržati kontrolu u trećem najvećem gradu u bh. entitetu RS, što im daje vjetar u leđa i nadu da mogu vratiti Banju Luku i Bijeljinu, Dodikove neprežaljene gradove.

Veoma mala izlaznosti na izbore pokazuje da u Prijedoru vlada politička apatija i da je trenutno stanje veoma teško promijeniti bez kvalitetnog programa i dosljedne strategije opozicije koja je, čini se, nejedinstvena.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović nakon poraza opozicionog kandidata u Prijedoru poručio je da postoji problem u opoziciji jer su neki šurovali sa SNSD-om.

"Ne može SPS i Goran Selak biti neka opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a njegov odbor u Prijedoru otvoreno u koaliciji s Javorom i SNSD-om, a na dan izbora u Prijedoru poslanik Maksim Skoko sjediti u restoranu Jezero u Bileći sa Srđanom Milovićem i Šešlijom, čelnim ljudima gatačkog SNSD-a. Ako su danas iz interesa radili za Javora protiv Predojevića, dogodine će za interes prodati Jelenu, Draška ili bilo koga drugog i bolje je odstraniti kalkulante i imati zdravu ekipu, ma koliko bila brojna, nego im dati priliku da ponovo zabodu nož u leđa", poručio je.

Vukanović kaže da mu je u najmanju ruku čudno i da Nenad Nešić (DNS) sa osmijehom pred kamerama prati rezultate izbora, zove i čestita Dodiku.

"Pričaju kao jarani i drži slovo da je opozicija izdala Predojevića i izjavljuje da je zadovoljan rezultatom iako je poražen, a Predojević je dobio manje glasova od svake procjene i očekivanja!?”.

Opozicija, ako sebi želi dobro, pa i građanima, veoma brzo mora zbiti redove i otvoriti sve karte, jer je očito da među njima nešto ne štima, a u prilog tome ide i činjenica da se unutar sebe ne mogu dogovoriti o kandidatima za izbore 2022. godine, a javno govore o velikoj pobjedi.