Glas opozicije
181

Čomor je jedini glasao protiv izbora Vukoje: Ova odluka može biti kobna po interes BiH

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zastupničkom domu Parlamentu FBiH glasat će se o Marinu Vukoji, jedinom kandidatu za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Ovo je većinskim glasovima (9:1) danas izglasala Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

Protiv je bio samo Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta koji je nakon sjednice poručio da je kršenje Ustava konačan današnji epilog.

"Sve ovo što se danas desilo je trajalo u pripremi nekoliko mjeseci", naveo je on te dodao da se radilo na kršenju Poslovnika, pravljenju priča, pozicija te da se radilo na željama HDZ-a, HNS- te Dragana Čovića koji je sve ovo proveo.

Napomenuo je kako je došlo do promjena u komisiji smjenjivanjem dvije članice kako bi "bili sigurni da će doći do ovog rezultata".

"Ova odluka može biti kobna po interes države BiH i odluka koje bi Ustavni sud mogao donositi, kao i po pitanju NSRS-a", naveo je on.

Zaključio je da će stanje biti "opasno i teško po interese BiH".

Devet članova Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je glasalo da Vukoja bude jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Tako će 28. maja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici glasati samo o Vukoji da li ga podržavaju za sudiju Ustavnog suda BiH ili ne. Vukoji se inače prigovara politička pozadina i bliskost HDZ-u, čiji je bio kandidat za državni Dom naroda prije pet godina, kao i nedostatak pravosudnog iskustva.