U pratnji policije
261

Šta se u subotu dogodilo u Potočarima? Policiji prijavljeno da iz kolone pucano kod bošnjačkih kuća

F. H.
Screenshot
Screenshot
Nakon incidenta u Vlasenici gdje su vrijeđani i provocirani bošnjački povratnici došlo je do još ozbiljnijeg incidenta u Potočarima kod Srebrenice kada je iz jednog motornog vozila pucano prilikom prolaska božične kolone kraj bošnjačkih kuća.

Na snimku koji je objavio portal Istraga.ba vidi se kako prolazi kolona vozila u pratnji MUP-a RS-a, a zatim se i vide odbljesak pucnjave iz jednog kombija starije proizvodnje.

Incident se desio u subotu poslije podne kada su proslavljajući pravoslavno Božić kokalni Srbi se u koloni kretali između Bratunca i Srebrenice. Prema informacijama portala Istraga.ba pucano je u zrak.

"Policijski službenici Policijske uprave Zvornik su upoznati sa navedenim snimkom iz Vašeg upita i preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja. O svemu ćete biti blagovremeno informisani", odgovoreno je iz PU Zvornik portalu Klix.ba na upit o navedenom incidentu.

O incidentu se oglasio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić koji je napisao da se ovo redovno dešava i da se incident desio blizu Memorijalnog centra.

"To je redovna pojava. Incident se dogodio uz cestu od Memorijalnog centra Srebrenica. Ne možemo se osloniti na EUFOR u pružanju sigurnosti, jer on nije ništa više od blijede kopije UNPROFOR-a. Lokalna policija u pravilu je uključena u takve incidente. Sami smo u ovoj borbi", napisao je Suljagić.

U petak poslije podne desio se incident u Vlasenici kada je iz motornog vozila prilikom prolaska kolone uzvikivano "Ustaje balije".

Policijska uprava Zvornik je potvrdila da je došlo do incidenta preduzimaju mjere i radnje pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu koji je naložio da mu se nakon kompletiranja predmeta dostavi izvještaj.