Trebinje
0

Srednjoškolac izumio bicikl sa 36 brzina

SRNA
Simo Miljković (Foto: SRNA)
Simo Miljković (Foto: SRNA)
Petnaestogodišnji Simo Miljković iz Trebinja, učenik prvog razreda Elektrotehničke škole, napravio je bicikl sa 36 brzina i radi na novim projektima.

Miljković je za svoj novi izum na nedavno održanom sajmu "Inost mladih" u Banjoj Luci osvojio Teslinu bronzanu medalju i plaketu, što mu je dalo dodatni motiv da razmišlja i o izlaganjima na međunarodnim sajmovima inovacija.

   Ovaj nadareni srednjoškolac kaže da je na početku imao samo ram od starog bicikla, a da je sve potrebne dijelove kupovao i ugrađivao, da bi na kraju unio i nekoliko inovacija, prije svega, na mjenjaču kako bi se dobio takav prenos da se  bicikl može voziti uz veliki nagib sa povećanjem brzina.

   Miljković kaže da je riječ o visokovalitetnom biciklu, koga je uradio sam, navodeći da su ga u oblast mehanike  uputili otac, brat i stric, a da su mu velika podrška direktor i profesori Srednje trehničke školu koju pohađa,  posebno profesor Slobodan Vukosavljević.

   Simo Miljković potiče iz kuće u kojoj se s koljena na koljeno prenosi mehaničarski zanat, pa zbog toga ne čudi što je ovaj nadareni dječak krenuo stopama svoga djeda, čije ime i nosi, a koji je bio automehaničar i u to vrijeme dobitnik mnogih priznanja  za svoj rad.

   I Simin otac i stric bave se istim poslovima, dok mu stariji brat studira Elektrotehnički fakultet u Podgorici.

   Miljković kaže da sada najviše vremena provodi sa inovatorom Željkom Bulatovićem od koga može mnogo da nauči.
   Nadareni srednjoškolac napominje da je uradio i model inovativne lampe sa sijalicom i mjestom za svijeću, koja služi kada nestane električne energije, te da će taj rad izlagati na nekom od sljedećih sajmova inovacija u BiH.

   Srednja tehnička škola ima nadarenu grupu inovatora koji uz pomoć profesora  ostvaruju zapažene rezulatate.

   Na sajmu inovacija "Inost mladih" medalje su osvojili i Goran Lalović za inovativni lift i Milan Đurica za kompjuterski program, čiji je mentor profesor Slobodan Vukosavljević.