Jednostavna priprema
23

Desert s jabukama koji će mnoge vratiti u djetinjstvo: Napravite jugoslovenski kolač

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Jugoslovenski kolač s jabukama bio je nezaobilazan desert na našim prostorima u 70-im i 80-im godinama prošlog vijeka, odakle je kasnije i dobio naziv. Riječ je o kremastom i osvježavajućem desertu, koji se vrlo jednostavno pravi.
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Reci Peci.

Za biskvit bit će vam potrebno:

  • pet jaja
  • pet kašika šećera
  • pet kašika brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • tri do četiri kašike mlijeka

Za kremu će vam biti potrebno:

  • jedan kilogram očišćenih i narezanih jabuka
  • pola litre vode
  • šest kašika šećera
  • jedan vanilin šećer
  • dva pudinga od vanilije

Za šlag će vam biti potrebno 250 mililitara slatkog vrhnja.

Priprema:

Najprije odvojite bjelanca od žumanaca. Prvo umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom pa postepno dodajte brašno, mlijeko i prašak za pecivo.

Potom umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano dodajte u smjesu s žumancima. Gotovu smjesu izlijte u tepsiju, koju ste prethodno namastili. Ako želite kolač kao s fotografije, poželjno je da tepsija ili kalup za pečenje bude dimenzija 36X20 centimetara. Biskvit pecite 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Za to vrijeme, u veću šerpu stavite jabuke, šećer i vodu. Jabuke kuhajte dok se ne počnu raspadati.Tada dodati pudinge razmućene u malo vode i skuhajte ih do kraja. Toplu kremu izliti na prohlađen biskvit. Kolač dobro ohladite pa premažite umućenim šlagom.