BiH
0

Srebrenicu prošle godine posjetilo oko 50.000 turista

FENA
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posjećenost turista općini Srebrenica je u porastu u odnosu na prethodne godine te je tokom prošle godine ovaj grad posjetilo oko 50.000 ljudi.

"Mi vodimo statistike prema broju noćenja, ali svakako je primjetno da su turističke posjete u porastu. U 2014. zabilježeno je oko dvije hiljade noćenja u gradu, dok u 2015. prema podacima o boravišnoj taksi možemo zaključiti da je bilo više od dvije hiljade noćenja", kazao je Feni direktor Turističke organizacije Srebrenica Sead Jahić.

To su podaci koji su, ističe, zabilježeni u registriranim objektima, a bilo je i noćenja u objektima koji nisu registrirani i takvih je zabilježeno oko hiljadu.

Turisti, od kojih je značajan broj i stranih, najviše obilaze Memorijalni centar Potočari, gdje odaju počast žrtvama genocida.

Turisti obilaze interesante objekte u gradu, muzejsku zbirku, galeriju slika, ljekovite izvore Gubera, kulturno-historijsko naslijeđe a u ljetnom periodu najatraktivnija lokacija je jezero Perućac.

Od turističke ponuda na području općine Jahić izdvaja i šetalište koje je dodatno uređeno, mogućnosti za lov i ribolov te ponude iz avanturističkog turizma.

"Tokom ljeta najposjećenije je jezero Perućac na kojem se svake godine održava regata", dodaje Jahić.