BiH
91

Srđan Puhalo: Malo je naznaka da će nam 2016. godina biti bolja od ove

Piše: L. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banjalučki socijalni psiholog Srđan Puhalo za Klix.ba komentariše dolazak Nove godine, te nadanja i očekivanja u odnosu na minulu 2015. godinu.

Srđan Puhalo je poznat po svojim ciničnim komentarima i osvrtima na društvenim mrežama na kojima brutalno secira bh. stvarnost, a sebe ironično opisuje kao "poznatog banjalučkog psihologa kome ništa nije sveto i koji je za pare izdao rodnu grudu, ćaću i majku, grad u kojem živi, narod iz kojeg je potekao i sa kojim živi i Republiku Srpsku".

U njegovom dosadašnjem radu nazivali su ga "ustašom", "balijom", "Bakirovim Srbinom", "nekomunistom koji kvari Bošnjake", "prikrivenim četnikom", "reketašem", "sorošovcem", "plaćenikom najmanje tri ambasade", "obožavateljem Nataše Kandić", "skupljačem kostiju i lešinarom proteklog rata", "kvazianalitičarem", "kolovođom Picinog parka" i sl.

Za Klix.ba Puhalo komentariše doček Nove 2016. godine, osvrćući se na datum koji su ljudi odabrali za kraj jedne, a početak druge godine. Ističe kako je ovaj datum društveni dogovor, tj. tekovina zapadne kulture koja porijeklo vodi iz davnih vremena, a kojima smo mi dali smisao kroz različite priče i običaje.

"Ti magijski rituali i vjerovanja imali su za cilj da ljudima omoguće da lakše prihvate prošlost i kontrolišu budućnost i to tako da budućnost bude dobra za njih. Svjesni svega onoga što su proživjeli tokom godine i svog položaja u prirodi, ostaje im samo nada da će sljedeća godina biti bolja i lakša", navodi Puhalo.

Kada je riječ o stanju u BiH, navodi kako je malo naznaka da će 2016. godina biti bolja od ove godine, te kako sve zapravo ukazuje na to da će biti jednako teška, ako ne i teža od 2015. godine.

"Ja čak nisam siguran da su građani BiH toliki optimisti što se tiče poboljšanja trenutne situacije u društvu. Ponekad mi se čini da je u BiH optimizam opasniji po čovjeka od pesimizma", navodi Puhalo.

Ipak, budući da ostaje u ovoj zemlji, za sebe kaže kako je optimista.

"Optimista sam jer sam ovdje, jer se borim kako znam i umijem da nam bude bolje, ali ne gajim iluzije da će se to desiti brzo i samo od sebe. Pogotovo ne vjerujem da će nam taj boljitak donijeti neko drugi - političari, EU, OHR i sl. nego mislim da se moramo za to sami izboriti", zaključuje Puhalo.