BiH
0

Srbijanski predsjednik Tadić poziva na kažnjavanje počinitelja zločina u Srebrenici

FENA
Svi koji su počinili ratne zločine moraju biti kažnjeni, a zločine treba osuditi ne samo zbog prošlosti, već i zbog bolje budućnosti, poručio je u utorak, povodom godišnjice zločina u Srebrenici, predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Za mene nije bitno da li je zločin izvršen u Prijedoru, Sarajevu, Zvorniku, na Kosovu i Metohiji, Vukovaru, Srebrenici, Bratuncu ili Kravicama. Zločini su zločini, bilo gdje da su počinjeni, a njihovi počinitelji moraju odgovarati pred licem pravde", navodi se u Tadićevoj pismenoj izjavi povodom 11. godišnjice masakra oko 8.000 srebreničkih muslimana koji su počinile snage bosanskih Srba.

Tadić dodaje da Haški sud mora imati iste kriterije prema zločincima, te izražava nezadovoljstvo osudom Nasera Orića, zapovjednikom obrane Srebrenice, pred tim sudom na samo dvije godine zatvora zbog zločina nad srpskim civilima 1992. i 1993.

Porodice ubijenih zahtijevaju da se zločinci osude, navodi srbijanski predsjednik, dodajući da će "u suprotnom pitanje zločina opterećivati dobre međususjedske odnose i imati posljedice na budućnost i generacije koje dolaze".

I potpredsjednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je povodom godišnjice zločina u Srebrenici da on ne smije biti zaboravljen.

Saopćenjem se oglasilo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, ocjenjujući kao sramotu to što 11. juli nije proglašen za Dan žalosti u Srbiji, usprkos tome što je ta inicijativa podnesena prije više od godinu dana državnim organima Srbije i Vojvodine.

"Podsjećamo da je genocid u Srebrenici najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i da bi se Srbija morala pokloniti pred nedužnim žrtvama užasnog pogroma", kaže se u saopćenju tog novinarskog udruženja.