BiH
0

Sramotna odluka da se u izgradnju državnog zatvora uloži 14,4 miliona eura

Klix.ba
Dani
Dani
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH smatra sramotnom odluku državnih vlasti da se u izgradnju državnog zatvora uloži 14,4 miliona eura kada se zna da je većina građana BiH na granici siromaštva, a u toj ugroženoj kategoriji je i veliki broj invalida, saopćeno je danas iz ovog udruženja.

"Mislimo da se taj novac može ravnomjernije rasporediti i u druge svrhe, a ako će u cijelosti i biti upotrijebljen za podizanje sigurnosti u zemlji onda je smiješan podatak da će kapacitet državnog zatvora imati tek 350 mjesta", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je svakom prosječnom građaninu BiH jasno da ova ustanova sigurno neće zadovoljiti potrebe države ukoliko se želi ozbiljno uhvatiti ukoštac s rješavanjem problema kriminala i korupcije.

U saopćenju se navodi da jedini logičan odgovor koji slijedi iz poređenja ovih cifara jeste, prvo da će još dugo BiH biti na evropskom i svjetskom vrhu po ovim društvenim pošastima, a drugo - onima koji će nekim slučajem i završiti u državnom zatvoru bit će osigurani apartmani, a ne zatvorske ćelije.

"Smatramo da bi bilo mnogo ekonomičnije u ovu svrhu upotrijebiti neku od bivših vojnih kasarni koje uglavnom stoje prazne i neiskorištene, a mogu se pretvoriti u dovoljno udobne zatvore, a novac koji bi se na taj način uštedio trebalo bi uložiti u obrazovanje invalidne djece u BiH o kojima je država davno prestala da brine", navodi se u saopćenju Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH .