Nermin Purić, DNZ BiH
0

"Spremni smo biti dio vlasti, ali ne po svaku cijenu"

Piše: F. Borić
Purić: Čekamo oficijelnu ponudu
Purić: Čekamo oficijelnu ponudu
Tačno je da nam je na nekim sastancima sa predstavnicima drugih stranaka nuđena mogućnost ulaska u "vladajući paket" i na državnom i na federalnom nivou, i tačno je da su nam to nudili predstavnici i jednog i drugog bloka. Ovo je za Sarajevo-x.com kazao Nermin Purić, zastupnik u državnom Parlamentu Demokratske narodne zajednice BiH.

Kako saznaje Sarajevo-x.com, Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH ponudio je DNZ-u BiH da budu dio vladajuće koalicije na federalnom i na državnom nivou,

"Međutim, to nije urađeno zvanično, pa samim time nismo sa tom informacijom ili našim stavovima glede toga ni izlazili u javnost. Naravno, mi smo spremni da budemo dio odgovorne vlasti na bilo kojem nivou, ali ne pod svaku cijenu, jednostavno nam to nije prioritet. Ukoliko dobijemo oficijelnu ponudu sa bilo koje strane, mi ćemo je razmotriti i na organima stranke donijeti odgovorajućuje odluke", kazao je Purić za naš portal.

DNZ je zanimljiva stranka i jednom i drugom bloku zbog pozicije delegata u Domu naroda Federacije BiH Elvire Abdić-Jelenović, predstavnice hrvatskoga naroda u Klubu Hrvata ovod zakonodavnog tijela koje bira predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Ova stranka je imala izvrsne odnose sa Socijaldemokratskom partijom BiH u Unsko-sanskom kantonu, a u postizbornom periodu su najviši čelnici dvije stranke imali i sastanke u vezi formiranja vlasti. No, DNZ nije zadovoljan Narodnom strankom Radom za boljitak, partnerima SDP-a. Državni poslanik u dosadašnjem sazivu Parlamenta BiH Rifat Dolić je prije dvije godine izašao iz zajedničkog parlamentarnog Narodno kluba zbog ugovora koji je menadžment Agrokomerca, nekadašnjeg proizvodnog krajiškog giganta iz Velike Kladuše, sklopio sa Lijanovićevom firmom. Dolić je tada optužio Lijanovića za prisvajanje imovine Agrokomerca putem hipotekarnih ugovora. Čini se da je zbog toga DNZ skeptičan spram partnerstva sa SDP-om, odnosno NSRZB-om, koja će i u Unsko-sanskom kantonu biti dio vladajuće većine.

Krajina, inače ostavljeni dio BiH, očigledno igra važnu ulogu. PItanje svih pitanja za Krajišnike je hoće li u vladama u državi i entitetu biti Krajišnika ili će ih, kao dosad, zapasti mrvice. Na to pitanje nećemo dugo čekati odgovor.