Ministarstvo kršilo zakon
0

Sporna potrošnja 6,5 miliona KM

SRNA
Ministarstvo finansija Federacije BiH /FBiH/ prilikom izrade ovogodišnjeg federalnog budžeta nije poštovalo Zakon o budžetima, utvrđeno je revizijom.

"Nezavisne novine" u sutrašnjem broju pišu da je uočeno i da je Ministarstvo prošle godine iz svog budžeta neopravdano potrošilo više od 6,5 miliona KM.

Osim što su utvrdili da je Ministarstvo "zaobilazilo" Zakon o budžetima i to u dijelu koji se odnosi na donošenje akata i poštivanje rokova, federalni revizori upozorili su da je lani za rad po ugovoru o djelu i komisije neopravdano potrošeno nekoliko stotina hiljada KM.

"Nacrt budžeta FBiH za 2010. godinu Vladi je upućen 7. decembra 2009. godine, iako ga je Ministarstvo po Zakonu o budžetima trebalo proslijediti do 1. oktobra 2009. godine. Nije nam prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila da se Ministarstvo, prilikom razmatranja zahtjeva budžetskih korisnika, konsultovalo s njima i usaglasilo budžet FBiH za 2010. godinu, što mu je bila zakonska obaveza", navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori ističu da nema ni dokaza da je opravdano trošenje novca iz budžetskih rezervi kojim su, uz saglasnost federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande, prošle godine finansirani plate, naknade i materijalni troškovi. Revizori su pojasnili kako je zakonom definisano da novcem iz ovih rezervi mogu biti podmireni hitni i nepredviđeni izdaci, ali i budžetski korisnici za koje u budžetu nije predviđen novac. Po njihovom mišljenju, novac za plate i naknade morao je biti planiran u budžetu.

Za rad po ugovoru o djelu i komisijama, putne troškove, reprezentacije, ali i telefonske račune prošle godine je potrošeno više od pola miliona KM. Većina ovog novca, tvrde revizori, potrošena je neopravdano.