BiH
20

Špirić: Neki kao da žele da BiH dođe na "crnu listu", ja se tome ne radujem

Piše: E. G.
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Ministar finasija i trezora BiH, Nikola Špirić, kazao je danas novinarima da će sutra vjerovatno biti usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, zbog čijeg neusvajanja ranije se dosta govorilo o tome kako će BiH dospjeti na "crnu listu" zemalja kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva.

On je dodao da je u cijeloj priči bilo previše poplitike i politikanstva.

"Mislim da će sutra biti usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i da je to dobro za BiH. Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) će tek vršiti evaluaciju usvojenog zakona. Neki u BiH već unaprijed govore kako znaju šta će se desiti. Što se tiče izmjena Krivičnog zakona, nažalost moram reći da su predlagači išli mnogo šire od onoga što je MONEYVAL zahtijevao. To je ta naša unutarnja, rekao bih, inat-politika. Umjesto da odgovorimo izazovu, mi zakačimo zalogaj koji ne možemo progutati", kazao je Špirić.

Dodao je da oni koji predlažu zakone "moraju napustiti kabinete i ići na usaglašavanje, a ne da šalju poruke kako će BiH pretrpiti ogromnu štetu".

"Volio bih da je njihova aktivnost u tome da dođe do donošenja zakona, a ne da ne dođe. Također, minisim da će i zakon vezan za akcize i sitno rezani duhan, koji je uvjet za aranžman sa MMF-om, također sutra biti usvojen. Za Krivični zakon nisam siguran. Ono što mi nije drago je to da ljudi prave prognoze o svojoj zemlji, kao da ne žive u njoj. Kao da se raduju tome da dođemo na 'crnu listu'. Ja se tome ne radujem i mislim da se treba raditi na tome da se stvari lagano kreću naprijed na usvajanju zakonskih rješenja", rekao je Špirić kritikujući one koji su proteklih dana tvrdili kako je BiH već na 'crnoj listi' ili će biti ubrzo.

Ministar je dodao da je bilo dovoljno vremena da se Zakon usvoji i usaglasi u Parlamentu te da političke igre u ovakvim situacijama treba izbjegavati.