Rasprava u Domu naroda
74

Špirić zatražio usaglašavanje i o izbornom zakonu, Čović želi da mediji ne pišu loše o dogovorima

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojen je danas u Domu naroda Bosne i Hercdegovine, zajedno sa zaključkom Nikole Špirića da budu otklonjene određene greške. Špirić je prokomentarisao i razloge zašto će dati poderšku zakonu.

Prilikom rasprave o zakonu za riječ se javio delegat Šefik Džaferović koji je kazao da Klub Bošnjaka izrazito podržava ovaj zakon.

"Što se nas tiče ni prošli put nije bilo ništa upitno. Važan je za rejting BiH kod međunarodnih finansijskih institucija i bitan je i važan za EU put BiH. Mislim da nismo trebali dolaziti u ovu situaciju, mogli smo to završiti prošli put, džaba trošimo novac poreskih obveznika.", kazao je.

Zatim se za riječ javio Špirić komentarišući razloge neusvajanja zakona prošli put i zašto će ga podržati ovaj put. Iako je riječ o zakonu koji je prijedlog Nenada Nešića i koji je potreban svim građanima BiH, Špirić je našao za shodno da usvajanjem ovog zakona zaduži partnere da postignu dogovor o Izbornom zakonu i zakonu o sudovima.

"U prvom krugu smo bili protiv jer bi trebalo otkloniti primjedbe zakonodavno-pravnog sektora koje u primjeni zakona mogu proizvesti nedoumice i različita tumačenja... Ovime želimo dati poticaj partnerima BiH da se krene o usaglašavanju na dugim zakonima kao što je zakon o sudovima i izborni zakon", rekao je Špirić.

On je predložio i zaključak kojim bi se ispravile greške na koje je ukazala parlamentarna komisija.

"Prijedlog zakona nije usklađen s članovima 95 poslovnika niti s jedinstvenim pravilima. Zato predlažem zaključak: Zadužuju se sekretari oba doma PS BiH da isprave normativno tehničke greške sadržane u mišljenju zakonodavno-pravnog sektora", rekao je Špirić.

Safet Softić je konstatovao da je zakon mogao biti usvojen i prošli put ukoliko je jedina zamjerka tehničke prirode.

Dragan Čović je govorio o tome kako su se partneri uspjeli uskladiti po ovom pitanju, ali i po drugim važnim pitanjima te je zamolio medije da u narednim danima, dok smo u fokusu međunarodne zajednice, ne pišu o neusklađenostima u vlasti te da paze kako predstavljaju BiH.

"Kad sam dobio jedan dokument da potpišem da nismo postigli suglasje oko toga, ja nisam to htio uraditi jer sam znao da možemo postići saglasnost", rekao je Čović, ne ističući o kojem zakonu je riječ.