BiH
0

Špirić i Lajčak razgovarali o svim otvorenim pitanjima

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zajedno sa zamjenicima Draganom Vrankićem i Tarikom Sadovićem razgovarao je danas u Sarajevu s novim visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Iako je bilo predviđeno da ovo bude protokolarni susret, Špirić je novinarima nakon sastanka izjavio da je to u stvari bio radni sastanak na kome se razgovaralo o svim otvorenim političkim pitanjima u BiH, izazovima koji stoje pred zemljom na putu ka EU i potrebi da se reformski proces ubrza.

Špirić je naveo da je dogovoreno da će Vijeće ministara BiH raditi u partnerskom odnosu s OHR-om u svakodnevnoj komunikaciji kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, a posebno parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU koji je od vitalnog interesa za građane BiH.

Vijeće ministara BiH će davati ton da se razgovara o svim bitnim pitanjima radi ubrzavanja evropskog puta te da se procesi vrate u institucije BiH, kazao je on.

Špirić je rekao da se raduje saradnji s novim visokim predstavnikom, iako bi želio da on ima što manje zaduženja jer bi to bila garancija uspjeha BiH.

I Lajčak se saglasio da je sastanak bio više radni nego protokolarni, navodeći da se veći dio razgovora osjećao kao specijalni predstavnik EU-a a ne visoki predstavnik budući da se razgovaralo o konkretnim stvarima.

Kazao je da je razgovarano o tome šta treba raditi, a kao prioritet je istaknut SAA.

  • SAA znači da BiH ulazi u viši nivo evropskih integracija. To znači više novca iz fondova EU, otvaranje prostora za dolazak evropskih stručnjaka, za pripreme zakona prema evropskim standardima, za putovanja građana BiH u EU..., naglasio je novi visoki predstavnik.

Kazao je da Vijeće ministara zna šta treba da se uradi i da očekuje rezultate.

Predsjedavajući Špirić je dodao kako je ono što je do sada uradilo Vijeće ministara ostalo u sjeni neuspjeha reforme policije i ustava. Posebno je istaknuo rad na usaglašavanju zakonodavstva prema uvjetima iz Evropskog partnerstva te najavio da će Vijeće ministara narednih dana raditi na sporazumu o vojnoj imovini i reformi javne uprave.

  • Nema oblasti u kojoj se ne mogu napraviti pomaci, ocijenio je Špirić.

Lajčak je za reformu policije kazao da je to trebalo biti stručno pitanje, ali je situacija takva da će se on već narednih dana angažirati da se prelomi ta politička blokada.

Kada je u pitanju nametanje Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, Lajčak smatra da njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling nije prekoračio ovlaštenja. Kazao je da nije sretan zbog reakcija koje je ova odluka izazvala u RS-u te je najavio da će o tome razgovarati sa zvaničnicima ovog entiteta.