Nisu upotrebljene
0

Spaljivanje vakcina protiv H1N1 vrijednih pola miliona KM

SRNA
Vakcine protiv gripa H1N1 koje je BiH nabavila za pola miliona maraka završiće u smeću, s obzirom da nijedna od 60.000 vakcina nije potrošena od prošle godine, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Rok vakcinama ističe krajem godine, a nijedna firma u BiH ne bavi se uništavanjem ove vrste medicinskog otpada, nego ga izvoze u Austriju na spaljivanje.

U nadležnim institucijama još ne znaju precizno ko će snositi troškove uništavanja, kao ni koliko će na kraju to sve koštati, navodi list.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša rekla je da nakon isteka roka vakcine uništavaju, a da troškove snosi vlasnik.

Glavni epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Jelena Ravlija rekla ke da su vakcine koje su prošle godine nabavljene uskladištene i da će nakon isteka njihovog roka trajanja biti uništene kao i ostali medicinski otpad, ali nije precizirala koliko će koštati njihovo uništavanje.

Ona je pojasnila da će "sva procedura ići kroz Ministarstvo, zdravstvene finansije" i da će biti postupano prema propisima.

Iz resornog Ministarstva u Republici Srpskoj saopšteno je da je 30.000 vakcina protiv novog gripa nabavljeno kako bi građanima RS bila obezbijeđena adekvatna zaštita, te da će, ukoliko se desi situacija da ne bude potrebe za dodatnom vakcinacijom protiv gripa H1N1, vakcine biti uništene po propisima.
Ministarstvo zdravlja FBiH prošle godine je za 30.000 doza vakcina obezbijedilo 262.847 KM, a Ministarstvo zdravlja RS 240.000 KM.

Nihad Bajrić, tehnički direktor firme "Kemis", koja je najveći izvoznik opasnog otpada iz BiH, rekao je da ovu vrstu otpada naplaćuju po kilogramu i da se cijena kreće od 2,2 do 2,5 KM.

Za uništavanje 60.000 vakcina, odnosno 300 kilograma otpada, bilo bi potrebno oko 1.000 KM, bez troškova transporta, PDV-a i drugih troškova, navodi list.