Novi zakon
30

Spaljivanje zastave EU i drugih zemalja u Njemačkoj se kažnjava zatvorom

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka je usvojila zakon prema kojem je spaljivanje zastave EU i drugih zemalja kažnjivo zatvorskom kaznom do tri godine.

Prema njemačkom zakonu, spaljivanje zastava se smatra zločinom iz mržnje, a Bundestag je u četvrtak odlučio da je spaljivanje zastava drugih zemalja jednako spaljivanju zastave Njemačke.

Ovaj potez je uslijedio nakon što se partija SPD žalila jer su demonstranti spaljivali zastavu Izraela u Berlinu 2017. godine. Iz ove partije je tada saopćeno da spaljivanje zastava "nema veze sa mirnim protestima", nego da se radi o "mržnji, ljutnji i agresivnošću", kao i da vrijeđa ljudske osjećaje.

Zakonom se predviđa i kažnjavanje cijepanja zastave na javnim mjestima. Javno pokazivanje nacisičke svastike i drugih nacističkih obilježja je ranije zabranjeno.

Desničarski AfD je osudio novi zakon te istakao da se radi o "pretjeranom miješanju u slobodu govora i umjetničko izražavanje".

U Velikoj Britaniji paljenje zastave EU nije zločin, ali se u Francuskoj kažnjava u iznosu od 7.500 eura do šest mjeseci zatvora. Spaljivanje zastave je zabranjeno u Španiji, Italiji i Grčkoj., javlja BBC.