BiH
0

Spaić: Optuženi za ratne zločine ne nalaze se u RS-u

FENA
Sve preduzete aktivnosti u RS-u na lociranju i hapšenju osoba optuženih za ratne zločine pokazale su da se oni ne nalaze na području RS-a, izjavio je danas direktor Sekretarijata RS-a za odnose s Haškim tribunalom Jovan Spaić.

Obrazlažući pred Narodnom skupštinom tromjesečni izvještaj o saradnji RS-a s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu od 1. oktobra do 31. decembra 2005. godine, Spaić je kazao da je u okviru poslova na lociranju i hapšenju ratnih zločinaca ostvarena i saradnja s institucijama susjednih država, posebno sa Srbijom.

Napomenuo je i da je MUPRS-a u spomenutom periodu preduzeo brojne aktivnosti, što potvrđuje intenzivan rad na pronalaženju, lociranju i hapšenju, odnosno dobrovoljnoj predaji osoba optuženih od Haškog tribunala, a koje su još na slobodi.

"Nastavljeno je i s izvršavanjem svih zahtjeva Tribunala u Haagu u procesima koji se vode u tom sudu", kazao je Spaić napominjući da se ne radi o novim istragama, već otvorenim procesima za koje je Tužilaštvo zahtijevalo određene provjere radi pribavljanja kvalitetnih dokaza.

Istaknuo je da su u spomenutom periodu posebno intenzivirani i odnosi s timovima odbrane osoba optuženih od Tribunala radi prikupljanja dokaza za potrebe odbrane.

Spaić je zaključio da se iz svega može reći da izvještaj potvrđuje opredijeljenost RS-a da u potpunosti izvrši obaveze prema Haškom tribunalu koje proizilaze za RS iz rezolucije Narodne skupštine i Zakona o saradnji RS-a s Haškim tribunalom.

"Već duže uočljiva je tendencija svih institucija da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom i RS rasterete obaveza koje je preuzela, posebno što to dobija na značaju zbog činjenice da je BiH započela proces pridruživanja Evropskoj uniji", naveo je direktor entitetskog Sekretarijata za odnose s Haškim tribunalom.

U toku je poslanička rasprava o ovoj tački.